Την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο αποφάσισε η κυβέρνηση. 

Έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται από χθες στην Κεφαλονιά κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης είναι να επανέρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ζωή των κατοίκων στους φυσιολογικούς ρυθμούς και να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: 

-Εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων.
-Παρέχεται οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ στον Δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες.
-Αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. (Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
-Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη.
-Πραγματοποιείται έλεγχος από τα αρμόδια κλιμάκια του ΟΣΚ καθώς και της γραμματείας Δημοσίων Έργων κατά προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια, ώστε να λειτουργήσουν, με ασφάλεια, τα ταχύτερο δυνατό.
 
Σημειώνεται ότι, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη,

-Το νοσοκομείο Αργοστολίου μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30 γεύματα ημερησίως, πέραν της κάλυψης των εσωτερικών του αναγκών.
-Αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
-Δίνεται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
-Λόγω των έκτακτων συνθηκών, καταργείται για περίοδο ενός μηνός, η καταβολή των €5 για εξετάσεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Από τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης» για τον συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής φορέων
Μετέβη στην Κεφαλονιά στις 26/1/14 κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Πατρών υπό τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Πατρών, εξοπλισμένο με:
-Ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε πυροσβεστικούς υπαλλήλους.
-Ένα πυροσβεστικό όχημα με  δυο πυροσβεστικούς υπαλλήλους.
-Ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα σκύλο.         

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετέβη για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και την παροχή συνδρομής σε υπηρεσίες και πολίτες:
30μελής δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, με περιπολικά οχήματα.

Στην Κεφαλονιά έχουν επίσης μεταβεί από τις 26/1/14:

-11μελες κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.)
-Κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και αύριο θα ενισχυθούν και με άλλους μηχανικούς.
-Κλιμάκιο μηχανικών  του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.)
-Μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την συγκρότηση μικτών Επιτροπών με τους εκεί μηχανικούς της Περιφέρειας για την εκτίμηση των ζημιών.

Τέλος:

-Με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Σώστρατος» για τα υγειονομικά ιδρύματα της Κεφαλονιάς.
-Δύο επιβατηγά πλοία καταπλέουν στην Κεφαλονιά, για παροχή βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους από τον πρόσφατο σεισμό. Πρόκειται για το Super Fast 11 της ATTICA GROUP (χωρητικότητας 1427 επιβατών) και το Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑΝΕΚ LINES (χωρητικότητας 2500 επιβατών και 1606 κλινών).