Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανακριβή έκδοση παραστατικών στοιχείων άσκησε ο εισαγγελέας στην σύζυγο και τον αδελφό του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου, καθώς και στη διαχειρίστρια και τον λογιστή του οίκου ευγηρίας «Άγιος Χαράλαμπος» στο Νέο Ψυχικό.

Οι κατηγορούμενοι θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ έως το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε και αναμένεται να δικαστούν στο Β' Αυτόφωρο Μονομελές.

Την ώρα που αποχωρούσαν από την εισαγγελία ο λογιστής του οίκου ευγηρίας φώναξε προς τους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει τίποτα σε βάρος μας, μας πετάξαν στα λιοντάρια, μας συνέλαβαν δήθεν για να ερευνήσουν».

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δεν έκαναν κάποιο σχόλιο. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι επέμειναν ότι δεν έχουν γνώση της κατηγορίας και της δικογραφίας, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει λόγο για «σόου μεγάλης δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα». 

Σημειώνεται ότι έχει ζητηθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών να βγουν αντίγραφα της δικογραφίας, ώστε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γεράσιμου Γιακουμάτου. Εάν προκύψει το παραπάνω ενδεχόμενο, τότε θα σταλούν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία τα προωθήσει στη Βουλή ώστε να αρθεί η ασυλία του βουλευτή και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η φορολογική παράβαση καταγράφηκε έπειτα από έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας στο κέντρο μέριμνας και φροντίδας ηλικιωμένων «Άγιος Χαράλαμπος», όπου εργαζόταν η σύζυγος του βουλευτή,  και εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ο αδερφός του κ. Γιακουμάτου, Δημήτρης Γιακουμάτος.

Οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας πήγαν στον οίκο ευγηρίας για να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για προκαταρκτική διερεύνηση καταγγελίας που έγινε για την εταιρεία.

Όπως δήλωσε στο newpost.gr ο ίδιος ο βουλευτής «πρόκειται για μια φορολογική παράβαση πλημμεληματικού χαρακτήρα για εταιρία, η οποία ανήκει στον αδερφό μου στην οποία πρόεδρος είναι η γυναίκα μου». Όπως εξήγησε, ο αδερφός του δεν είχε ενημερωθεί για την παράβαση αυτή, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του.