Επιμέλεια: Ντίνα Καραμάνου, Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Έξω από τα σπίτια τους θα ξενυχτήσουν για δεύτερη ημέρα οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έπειτα από τον σεισμό 5,9 ρίχτερ που «χτύπησε» το νησί την Κυριακή. Συνεχείς οι μετασεισμοί και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η κακοκαιρία για να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους σεισμοπαθείς, την ώρα που σύμφωνα με τους ελέγχους το Ληξούρι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος. Μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα. Τα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων είναι μερικά ακόμα κτίρια που έχουν σημάδια από την ισχυρή δόνηση.

Το απόγευμα παράλληλα, αποφασίστηκε η εκκένωση του οικισμού Αθέρας υπό το φόβο κατολίσθησης. Όπως δήλωσε στο newpost ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κεφαλονιάς, Σπύρος Ματιάτος, «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αποφασίστηκε η εκκένωση του Αθέρα για λόγους ασφαλείας. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό».

'Οπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του δήμου, «αποφασίστηκε η εκκένωση του Νοτιανατολικού τμήματος του οικισμού Αθέρας και της οικίας "Σαμούρη" στο Βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού, στο δρόμο προς αιγιαλό Αθέρος λόγω επικείμενης επικίνδυνης κατολίσθησης».

Σημειώνεται ότι στο Αργοστόλι έχει βρεθεί από το πρωί το πλοίο Superfast 11 για να φιλοξενήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους. Το πρόβλημα είναι ότι το πλοίο βρίσκεται μακριά από τις πληγείσες περιοχές –  δεν μπορεί να αγκυροβολήσει στο Ληξούρι καθώς το λιμάνι του είναι μικρό. Αν χρειαστεί ο δήμος θα ναυλώσει πούλμαν για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ προς το παρόν δεν θεωρείται απαραίτητη η έλευση του δεύτερου πλοίου.

Επίσης, ενισχύονται οι οκτάωρες περιπολίες με περιπολικά από Πάτρα και Πύργο, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας.

Ακόμα πιο δυσχερή κατάσταση για τους κατοίκους διαμορφώνονουν και οι κακές καιρικές συνθήκες. Ενδεικτικά, βροχές, κρύο και ισχυρούς ανέμους περιμένει η ΕΜΥ τις επόμενες μέρες στην Κεφαλονιά, την ώρα που οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως η μετασεισμική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει και η πιθανότητα για έναν μεγάλο μετασεισμό υπάρχει ακόμη.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που χτυπήθηκαν από τον σεισμό.