Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μπορεί περισσότερα από τα μισά κτίρια στο Ληξούρι να χαρακτηρίστηκαν «κατοικήσιμα» και σιγά σιγά οι κάτοικοι να επιστρέφουν σε αυτά, όμως δεν είναι ασφαλή καταφύγια απέναντι στην κακοκαιρία.

Η στατικότητά τους δεν έχει επηρεαστεί, όμως στα περισσότερα από αυτά έχουν πέσει σκεπές ή κομμάτια από τοίχους, αφήνοντας εκτεθειμένο το εσωτερικό στη βροχή και το χαλάζι που από το πρωί... δεν λέει να σταματήσει.

«Είμαστε όλη μέρα και όλη νύχτα στο δρόμο και ελέγχουμε κτίρια», λέει στο newpost ο Δημήτρης Μεσσαρής, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος της Παρικής που επλήγη από τα 5,8 Ρίχτερ περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή.

«Οι υλικές ζημιές είναι αρκετές, κυρίως σε καταστήματα, όμως η εικόνα είναι σχετικά καλή», συνεχίζει και καταλήγει: «Ο καιρός δεν βοηθάει ούτε στο να ολοκληρώσουμε γρήγορα τους ελέγχους ούτε στο να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια που παραμένουν γερά αλλά έχουν προβλήματα. Πάντως οι Κεφαλονίτες παραμένουν ψύχραιμοι και αξιοπρεπείς».

Στην ίδια περιοχή, ο Χαράλαμπος Πυλαρινός, υπάλληλος, πατέρας δύο παιδιών, μόλις το μεσημέρι της Τρίτης επέστρεψε στο σπίτι με την οικογένειά του.

«Κοιμηθήκαμε δύο βράδια στο αυτοκίνητο. Δύσκολα ήταν, κρύο έκανε, αλλά τί να κάνουμε.... τα έχει αυτά η περιοχή μας», λέει στο newpost.

Το σπίτι της οικογένειας από το μεσημέρι της Κυριακής δεν έχει τη μισή του σκεπή. «Βρέχει πολύ και τα νερά μπαίνουν στο σπίτι, αλλά κάπως θα καταφέρουμε να βγάλουμε την αποψινή νύχτα και από αύριο θα αρχίσουμε την επισκευή. Δύσκολοι καιροί για έξοδα αλλά πρέπει να γίνει άμεσα», καταλήγει.

Στον Αθέρα, το χωριό που εκκενώθηκε υπό το φόβο κατολίσθησης, ζει με τους γονείς του ο ιδιωτικός υπάλληλος Νίκος Πετράτος.

«Εκκενώθηκε ο βόρειος οικισμός του νησιού, εμείς είμαστε στην άλλη πλευρά. Φιλοξενούμε και δύο άτομα από τη συνοικία που εκκενώθηκε. Τις δύο προηγούμενες νύχτες ήμασταν μέσα στο σπίτι, άϋπνοι μπροστά στο τζάκι, περιμένοντας το μεγάλο κούνημα. Θα τα καταφέρουμε».

Δύσκολα είναι τα πράγματα για τους επιχειρηματίες του νησιού. Οι διευκολύνσεις που δόθηκαν σε ό,τι αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αυτές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δίνουν μια προσωρινή ανάσα, όπως όμως λέει στο newpost ο Βαγγέλης Λουκέρης, φοροτεχνικός με πελάτες πολλούς επιχειρηματίες «τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί καταστράφηκαν εμπορεύματα και ακριβοί εξοπλισμοί. Φανταστείτε ότι στο δικό μου γραφείο το κλιματιστικό “ξηλώθηκε” από τον τοίχο και εκσφενδονίστηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σαν πεδίο μάχης....»