Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Με το σταγονόμετρο θα παίρνουν στο εξής φάρμακα και παραπεμπτικά για εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, επιβάλλει περαιτέρω περικοπές, προβλέποντας στην ουσία πλαφόν στην υγεία των πολιτών.

Στην πράξη, κάθε γιατρός θα μπορεί πλέον να συνταγογραφεί φάρμακα συνολικού κόστους 20% λιγότερο σε σχέση με πέρσι.

«Αν για παράδειγμα ένας γιατρός το Φεβρουάριο του 2013 είχε συνταγογραφήσει φάρμακα αξίας 10.000 ευρώ, φέτος το Φεβρουάριο θα του επιτρέπεται να γράψει μέχρι 8.000. Αν ένας δεύτερος είχε γράψει πέρσι 30.000, φέτος θα έχει περιθώριο ως 24.000 ευρώ», εξηγεί στο newpost ο πιστοποιημένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Πλατής, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «η λογική του μέτρου, ευνοεί τους γιατρούς που πιθανόν υπερσυνταγογραφούσαν και όχι εκείνους που ούτως ή άλλως έγραφαν φάρμακα με σύνεση και ευθύνη».

Το ντόμινο της «συμπίεσης» της συνταγογράφησης, μοιραία θα φτάσει στον ασφαλισμένο, ο οποίος θα υποστεί ασύλληπτη ταλαιπωρία, αν και αυτό θα είναι το μικρότερο από τα δεινά…

«Λογιστικά αποφάσισαν να επιβάλουν το πλαφόν, αγνοώντας τον ανθρώπινο παράγοντα, με τη λογική όποιος ζήσει, έζησε», επισημαίνει ο κ. Πλατής, που επικαλείται «ανθρώπους που πέθαναν στην Αγγλία, επειδή οι γιατροί είχαν φτάσει στο όριο και δε μπορούσαν να τους γράψουν τα φάρμακα που χρειάζονταν».

Στην πράξη, εκτιμά ο κ. Πλατής, «ο κάθε γιατρός θα αναγκαστεί να γράφει αυστηρά τα φάρμακα της ειδικότητάς του, για να μην ξεπεράσει το όριο. Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία του ασφαλισμένου που θα πρέπει να τρέχει από ειδικότητα σε ειδικότητα, για να συμπληρώσει τις συνταγές για την αγωγή του».

Το παζλ της συνταγογράφησης όμως, θα γίνει ακόμη πιο σύνθετο. «Αν  πέρσι έγραφε ο παθολόγος ένα φάρμακο για την άνοια, το οποίο είναι της ειδικότητας του νευρολόγου, αυτό σημαίνει ότι δεν θα το έγραφε ο νευρολόγος, άρα φέτος θα έχει χαμηλό πλαφόν και δεν θα στο γράφει ούτε εκείνος», σχολιάζει ο γιατρός.

Στο δια ταύτα, «οι ασθενείς θα βρεθούν χωρίς φάρμακα και χωρίς εξετάσεις. Είτε γιατί ο γιατρός θα τους στέλνει σε άλλη ειδικότητα, είτε θα τους προτρέπει να αγοράσουν κάποια μόνοι τους, για μην συμπληρώσει το πλαφόν και να μπορεί να εξυπηρετήσει και άλλους ασθενείς», συμπληρώνει στον δαίδαλο ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αττικής (Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής), Παναγιώτης Ψυχάρης.

Το φαινόμενο να μένουν τελικά χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα οι ασφαλισμένοι θα πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, όπως εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι.

«Φανταστείτε ένα νέο 30-35 ετών, που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μόνο ένα σκεύασμα μπορεί να κοστίζει έως και 1.000 ευρώ, αλλά ο γιατρός δεν θα μπορεί να του το γράψει, επειδή έχει φτάσει στο πλαφόν», λέει στο newpost ο κ. Ψυχάρης, περιγράφοντας την προδιαγεγραμμένη μοίρα του ασθενή:

«Πόσοι μπορούν να καλύπτουν κάθε μήνα τέτοια κόστη; Για τους περισσότερους η νόσος, που αντιμετωπίζεται άριστα με αγωγή, θα αρχίσει να καλπάζει, με πολύ οδυνηρές για την ζωή συνέπειες».

Η απλή δυσκολία στο να δέσει κανείς τα κορδόνια των παπουτσιών του, μπορεί να εξελιχθεί, εφόσον δεν θα αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, σε παραμόρφωση των άκρων και τελικά σε έντονους πόνους και εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία στις απλές καθημερινές κινήσεις, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Η απειλή του αποκλεισμού από την φαρμακευτική αγωγή, είναι ακόμη μεγαλύτερη για την τρίτη ηλικία, που κατά βάση χρειάζεται και μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων.

«Ο ζαχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή πίεση, ένας συνδυασμός πολύ κοινός στους ηλικιωμένους, απαιτεί συνήθως λήψη δύο αντιυπερτασικών σκευασμάτων και δύο για τον διαβήτη», λέει ο κ. Πλατής, εξηγώντας ότι δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί από την αγωγή κανένα από τα τέσσερα φάρμακα, «αν και θα φτάσουμε σίγουρα σε φαινόμενα που δεν θα μπορεί να τα συνταγογραφήσει ο γιατρός, λόγω του περιορισμού».