Ιδρύθηκε ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (ΤΟΠ), με έδρα την Τρίπολη κι αποτελεί το πρώτο διαπεριφερειακό τουριστικό σχήμα, που διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία των Ενώσεων και των Συλλόγων Ξενοδόχων από τους επτά νομούς της Πελοποννήσου.

Ο νέος φορέας (στην αγγλική εκδοχή Peloponnese Tourism Organization -PTO), αποσκοπεί με τη σύστασή του να επισημάνει στην ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά ότι η Πελοπόννησος είναι ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός και κατά συνέπεια η οποιαδήποτε τουριστική πολιτική απ’ όπου και αν προέρχεται, θα πρέπει να την αφορά στην ολότητά της.

Τακτικά μέλη του νέου τουριστικού φορέα, βάσει του καταστατικού του, πρόκειται να αποτελέσουν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα όλοι οι λοιποί φορείς καταλυμάτων της Πελοποννήσου που επιθυμούν να εγγραφούν, ενώ παράλληλα ως συνδρομητικά μέλη δύνανται να ενταχθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενα με τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι συντάσσονται με τους καταστατικούς σκοπούς του Οργανισμού.

Κύριους καταστατικούς στόχους του νέου φορέα αποτελούν, μεταξύ άλλων, η προώθηση, η προβολή, η τουριστική ανάπτυξη και το τουριστικό μάρκετινγκ της Πελοποννήσου, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Επίσης η διαμόρφωση της συνολικής τουριστικής ταυτότητας της Πελοποννήσου, η συμβολή στην ανάπτυξη σύγχρονης τουριστικής υποδομής και στην ανάδειξη των τουριστικών πλεονεκτημάτων της, ο σχεδιασμός και η εκπόνηση προγραμμάτων ανάπτυξης γενικού και ειδικού τουρισμού, η συμμετοχή σε γενικές και ειδικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επιμόρφωση των μελών του. Κυρίως όμως σκοπεύει να αποτελέσει τον βασικό συνεργάτη των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, σε ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης και έναν ισότιμο κοινωνικό εταίρο απέναντι σε συναρμόδιους τουριστικούς φορείς της Πολιτείας με σκοπό την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα. Οι δύο περιφερειάρχες δήλωσαν την επιθυμία ο νέος φορέας να αποτελέσει τον βασικό τους συνεργάτη, εκ μέρους των ιδιωτικών τουριστικών φορέων, σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίος δήλωσε θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας και υπογράμμισε στη διοίκηση ότι «χρειάζεται σοβαρή δουλειά, γιατί ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στον οποίο εδράζεται το μέλλον της Πελοποννήσου».

Εξάλλου, ο υπουργός, ζήτησε άμεσα ο Οργανισμός να προωθήσει στα ξενοδοχεία- μέλη του το «πελοποννησιακό πρωινό», διότι «έτσι θα στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και οι αγρότες της Πελοποννήσου, που παράγουν ασυναγώνιστα ποιοτικά προϊόντα». Ο κ. Γρηγοράκος ως Λάκωνας βουλευτής και γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα του τόπου, δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για βελτίωση της τουριστικής κίνησης και τους παρέθεσε την επιστολή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, να χαρακτηριστεί λιμένας κρουαζιέρας το λιμάνι του Γυθείου.

Επιπλέον, η διοίκηση του Οργανισμού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Τσακίρη, καθώς και με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, σε θερμό κλίμα και συζήτησαν τρέχοντα θέματα που αφορούν τον τουρισμό.