Για κατακόρυφη αύξηση της νοσηρότητας στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ασθενείς αναγκάζονται να ακυρώσουν τα ραντεβού στα νοσοκομεία, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο των 5 ευρώ και παραμελούν τις θεραπείες τους, έκαναν λόγο στελέχη του ΠΑΜΕ Υγείας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου και προανήγγειλαν συλλαλητήριο για την κατάσταση στον χώρο, στις 4 Φεβρουαρίου, στο άγαλμα Βενιζέλου. 

«Το 80% των ανασφάλιστων που απευθύνονται στα νοσοκομεία είναι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ, των οποίων τα βιβλιάρια υγείας δεν σφραγίζονται λόγω χρεών στον ασφαλιστικό φορέα. Από την άλλη, οι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας αποκλείονται από τις δομές υγείας του ιδιωτικού δικαίου, όπως π.χ. το νοσοκομείο Παπαγεωργίου» επεσήμανε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου και μέλος της Γραμματείας Υγείας του ΠΑΜΕ Αθηνά Γραμματικοπούλου. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι άποροι καρκινοπαθείς που νοσηλεύονταν στην ογκολογική κλινική του «ΑΧΕΠΑ», μετά τη μεταφορά της στο «Παπαγεωργίου» το 2004, αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους στο Θεαγένειο, επειδή όμως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ παίρνουν συνταγή με την ένδειξη "στερείται" και προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία, ενώ οι άποροι κάνουν τις θεραπείες τους είτε με τα περισσεύματα φαρμάκων άλλων ασθενών είτε καθυστερεί η θεραπεία τους μέχρι να βρεθούν φάρμακα». 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το β' εξάμηνο του 2014 τα νοσοκομεία δεν θα έχουν φάρμακα και πρόσθεσε πως με το κλείσιμο τριών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη η αναμονή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών φθάνει τις 7 ώρες, ενώ στο μικροβιολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων έχει διπλασιαστεί η δουλειά. 

Από τη μεριά του, ο νεογνολόγος και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του «Παπαγεωργίου» Γιώργος Μητσιάκος κατήγγειλε ότι κανένα νοσοκομείο δεν έχει επαρκές προσωπικό για να αντιμετωπίσει την αυξημένη προσέλευση ασθενών φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση εφημερίας στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου, όπου προσήλθαν 350 παιδιά, ενώ η δυνατότητα εξυπηρέτησης είναι 100-120. 

 

TAGS