Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 38χρονος Ρώσος καπετάνιος του ιστιοφόρου που μετέφερε πέντε παράνομους μετανάστες από τα απέναντι παράλια στη Ρόδο, ενώ ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν οι δύο συγκατηγορούμενοι του ηλικίας 28 και 29 ετών. 

Όπως είναι γνωστό σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα για μεταφορά παράνομων μεταναστών εκ κερδοσκοπίας κατά συρροή για τον 38χρονο καπετάνιο και άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή για τον 28χρονο ρωσικής καταγωγής και τον 29χρονο από την Γεωργία. 

Χθες οι συλληφθέντες, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή, Βίκυ Μαυρονικόλα και Δημήτρη Αντώνογλου προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα τους καταλογίζονται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 38χρονος ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι η μεταφορά των πέντε αλλοδαπών ήταν παράνομη αφού όπως του είπαν επρόκειτο να ζητήσουν να νομιμοποιηθούν στην χώρα μας. Ο ίδιος αναίρεσε τα όσα προανακριτικά είχε δηλώσει για την αμοιβή των 1000 ευρώ που θα ελάμβανε για κάθε μεταφερόμενο, δηλώνοντας πως δεν επρόκειτο να πληρωθεί για αυτήν την εξυπηρέτηση. 

Από την πλευρά του ο 28χρονος Ρώσος δήλωσε άγνοια για την μεταφορά και είπε πως ο ίδιος ήρθε για να κάνει ταξίδι αναψυχής στην περιοχή μας χωρίς όμως να έχει την παραμικρή σχέση με τους αλλοδαπούς. 

Τέλος ο 29χρονος Γεωργιανός ισχυρίστηκε πως πήγε στο νησί για να μείνει, αφού εκεί μένουν οι συγγενείς του ενώ και ο ίδιος διέμενε με κόκκινη κάρτα για αρκετό διάστημα. Ο 29χρονος προσκόμισε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τα όσα δήλωσε στην ανακρίτρια αλλά και την δραστηριότητα που είχε το προηγούμενο διάστημα αφού έπαιζε και σε τοπική ομάδα ποδοσφαίρου. 

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 38χρονος Ρώσος πήρε το δρόμο για τις φυλακές, ο 28χρονος συμπατριώτης του αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία ποσού 3000 ευρώ και ο 29χρονος Γεωργιανός με τον όρο της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. 

Η «αντίστροφη μέτρηση» για τους τρεις άνδρες ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2014 στις 10.30 το βράδυ όταν επιβαίνοντας στο ιστιοφόρο «TRINITY» σημαίας ΗΠΑ και μήκους περίπου 12 μέτρων, επιχείρησαν να εισέλθουν στην μαρίνα Μαντρακίου. 

Περίπου τρία ναυτικά μίλια πριν την ακτή, το σκάφος εντοπίστηκε από προσωπικό του Λιμενικού το οποίο σε επικοινωνία που είχε μέσω ασυρμάτου με τον καπετάνιο πήρε την απάντηση ότι στο ιστιοφόρο επέβαιναν τρεις Ρώσοι και έρχονταν στο νησί μας για … αναψυχή! 

Με το που «έδεσε» το σκάφος προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου διενήργησαν έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι εκτός από τους τρεις αλλοδαπούς βρίσκονταν και άλλοι πέντε υπήκοοι Συρίας οι οποίοι στερούνταν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενος από τους λιμενικούς ο 38χρονος καπετάνιος δήλωσε ότι θα ελάμβανε το ποσό των 5000 ευρώ για την μεταφορά που έκανε (1000 ευρώ για κάθε επιβάτη), από τον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος που βρίσκεται στην Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού.