Προτάσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας που στους νέους ξεπερνά το 50%, κατατέθηκαν σήμερα σε ειδική ημερίδα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

«Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το μυστικό για την αντιμετώπισή της κρύβεται στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευνοϊκότερο τρόπο από το κράτος», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου. Πρόσθεσε, δε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να παίξει σε αυτό το γεγονός σημαντικό ρόλο, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα «αμύνεται».

Πρέπει να υπάρξει σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και όχι μεμονωμένες ενέργειες, τόνισε από την πλευρά της το μέλος του ευρωπαϊκού κονοβουλίου, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, και πρόσθεσε ότι για να μπορέσει μια χώρα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να βοηθήσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να εκσυγχρονιστούν, αλλά και να δημιουργηθούν νέες.

Για να γίνουν αυτά, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον που να προσφέρει ασφάλεια και προοπτική, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, νέες υποδομές, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε αυτή τη στιγμή το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στις διεθνείς αγορές και να βγει να δανειστεί και πρόσθεσε ότι η χώρα σε αυτόν τον τομέα είναι σε καλό δρόμο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν την ανακεφαλαιοποίηση και σύντομα θα γίνουν μοχλός της ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ετοιμάζει νέα επενδυτικά εργαλεία που θα δώσουν πόρους στην αγορά από σχήματα που θα προκύψουν από νέους θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι μικροεπενδυτές. Για να γίνει η χώρα μας επενδυτικός προορισμός υπογράμμισε θα πρέπει να έχει σταθερή διακυβέρνηση, ως μια ελεύθερη οικονομία, φιλική στις επενδύσεις ντόπιες και ξένες, σταθεροποιημένη μέσα στην ευρωζώνη, αλλά και καθαρή πολιτική κατεύθυνση και όχι ταλαντεύσεις.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ που για πρώτη φορά κατευθύνονται κατά 75% στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.