Εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 25η Agrotica, συμμετέχοντας στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο με συνθήματα κατά της ακολουθούμενης πολιτικής.

Οι διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων– ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επιπλέον, ζητούν «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δε μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προανήγγειλε «ελαστική» τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόσων από τη ΔΕΘ.