Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Δεν έδωσε απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα της ΕΛ.ΑΣ. η βαλλιστική εξέταση των όπλων που βρέθηκε στο ΙΧ-γιάφκα στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται στο «κυνήγι» των τρομοκρατών που παρακολουθούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως προέκυψε από την εξέταση, τα καλάσνικοφ, που ήταν στο ΙΧ, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση. Με ενδιαφέρον αναμένεται, όμως, και η εξέταση του DNA από ενδεχόμενα αποτυπώματα στο σημείο.

Επομένως δυσκολεύει το έργο της Αστυνομίας ώστε να συνδέσει το οπλοστάσιο με κάποια οργάνωση. Παρ' όλα αυτα, τα σενάρια και οι συμπτώσεις με την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού παραμένουν. 

Η ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το αυτοκίνητο και τα όπλα που βρέθηκαν στο Π. Φάληρο.

Το χρονικό και το «τετ α τετ» της ΕΛ.ΑΣ. με τους τρομοκράτες

Η μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής χθες στην οδό Αγίας Κυριακής στο Παλαιό Φάληρο, μετά τον εντοπισμό ενός ασημί Opel Astra γεμάτο με εκρηκτικά και όπλα ήταν οργανωμένη, προσχεδιασμένη και προέκυψε ύστερα από τηλεφωνικές συνομιλίες που υπέκλεψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. από τις οποίες «έβγαινε» η προετοιμασία ενός μεγάλου χτυπήματος.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν σχεδόν δύο εβδομάδες συνομιλίες ατόμων που φέρεται να ετοίμαζαν χτύπημα και σχετίζονται με το αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί είχαν βολιδοκοπήσει την περιοχή και παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο με σκοπό να πιάσουν στα… πράσα τους τρομοκράτες. Ωστόσο, αυτό δεν επετεύχθη καθώς για κάποια εικοσιτετράωρα δεν παρατηρήθηκε κινητικότητα και αστυνομικές πηγές δεν αποκλείουν την περίπτωση να «είδαν» χωρίς να το γνωρίζουν τους τρομοκράτες όπως και εκείνοι τους άνδρες της ασφαλείας.

Επομένως, οι ύποπτοι μάλλον πέρασαν στην… οπισθοχώρηση και οι αστυνομικοί βρήκαν την ευκαιρία να «ανοίξουν» το ΙΧ γιάφκα και να ερευνήσουν τα όπλα καθώς και για γενετικό υλικό, αφού ήδη γνώριζαν ότι στο αυτοκίνητο ύποπτα άτομα έχουν κρύψει βαρύ οπλισμό.

Η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε συναγερμό και ερευνά ποιος ήταν ο πιθανός στόχος. Στο εσωτερικό του πόρτμπαγκάζ του αυτοκινήτου έχουν βρεθεί ρουκέτες, 3 καλάσνικοφ, 7  γεμιστήρες καλάσνικοφ , 2 κοντάκια καλάσνικοφ, 4 προωθητήρες ρουκετών, εκτοξευτήρας RPG, χειροβομβίδες F1, 4 βλήματα RPG, 4 πυροδοτικοί μηχανισμοί των χειροβομβίδων, κουτιά με σφαίρες, γάντια και κουκούλες.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη εντοπίσει την ιδιοκτήτρια του, η οποία είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες την κλοπή του από την περιοχή της Κερατέας.

Τι ετοίμαζαν

Ενδεικτικό του τι ετοίμαζαν οι τρομοκράτες είναι το ότι με παρόμοιο ρουκετοβόλο (RPG) είχαν χτυπήσει την Αμερικανική Πρεσβεία. Μάλιστα αστυνομικοί συνδέουν την επίθεση που σχεδίαζαν οι τρομοκράτες με την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, αφού την ίδια ημέρα έγινε και η κλοπή του αυτοκινήτου.

Για την ΕΛ.ΑΣ. το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη υποδηλώνει ότι ένα σχέδιο για νέα χτυπήματα είναι σε εξέλιξη και οι τρομοκράτες δεν θέλουν να δείξουν ακόμη την… ταυτότητά τους.

Οι φόβοι ωστόσο της ΕΛ.ΑΣ. ότι το «αντάρτικο πόλης» εξοπλίζεται με ρουκέτες και καλάσνικοφ με μεγάλη ευκολία αρκετές φορές μάλιστα το τελευταίο διάστημα παραμένει με το κύκλωμα λαθρεμπορίας όπλων να είναι ιδιαίτερα ενεργό στη χώρα μας, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες.