Στη βαρύτητα, που δίνει η κυβέρνηση στη διευκόλυνση και ενθάρρυνση της εισόδου των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εγκαινιάζοντας την ημερίδα «Νεανική επιχειρηματικότητα, ευκαιρίες μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Όσο πιο νέα και φρέσκα μυαλά εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για τον τόπο μας», είπε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έδωσε σκληρή μάχη, προκειμένου το 2% του συνολικού προϋπολογισμού, που θα λάβει μέσω της νέας ΚΑΠ, να διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για τους νέους αγρότες.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι όσοι τόλμησαν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, τα κατάφεραν και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν για όλους μας πρότυπο».

Τρέχοντα προγράμματα για αγρότες

Με δεδομένο ότι μόλις το 6% των Ελλήνων παραγωγών είναι κάτω των 40 χρόνων, το υπουργείο προχωρά σε νέα προκήρυξη για επιδοτήσεις ύψους 140 εκατ. Ευρώ, ώστε να ενταχθούν στον κλάδο, άλλοι 8.000 και πλέον νέοι άνθρωποι.

Στόχος στη νέα προκήρυξη είναι να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ με την τροποποίηση της παλαιάς ΚΥΑ, επιτυγχάνονται μείωση του ύψους των προβλεπόμενων επενδύσεων στη γεωργική εκμετάλλευση από 50.000 ευρώ και άνω σε 25.000 ευρώ και άνω, ώστε να είναι ρεαλιστικός ο στόχος της επένδυσης και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο στηρίζει και άλλες δράσεις, όπως η εγκατάσταση νέων αγροτών, που προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίων σε 10.000 νέους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην περιφέρεια, προκειμένου να παραμείνουν εκεί και να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση στον αγροδιατροφικό τομέα, το πρόγραμμα μίσθωσης αγροτικής και κτηνοτροφικής γης.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας γης του ΥΠΑΑΤ, έναντι συμβολικού τιμήματος, προκειμένου περίπου 4.000 άνεργοι, νέοι αγρότες και πτυχιούχοι Γεωτεχνικών Σχολών να στήσουν τις δικές τους αγροτικές επιχειρήσεις και η δράση για την εκπαίδευση - επιμόρφωση υποψήφιων αγροτών. Εφαρμόζεται πλέγμα στοχευόμενων δράσεων που προσφέρουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. «Κάνουν λάθος όσοι επικαλούνται ότι οι νέοι στην Ελλάδα δεν στρέφονται στη γεωργία. Περίπου 6.000 είναι εκείνοι που τους τελευταίους μήνες "μπήκαν" είτε στην παραγωγή, είτε στη μεταποίηση», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στη νέα δράση εκπαίδευσης των υποψηφίων αγροτών, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την εκπαίδευση και την επιμόρφωσή τους σε νέα είδη και ποικιλίες ή φυλές ζώων για την καλύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που δίνει η βιοποικιλότητα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη μόρφωση, την κατάρτιση και τις νέες τεχνολογίες.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα προκήρυξη για υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, ύψους 100 εκατ. ευρώ και στο χρηματοδοτικό «εργαλείο» το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαιο 253 εκατ. ευρώ.

Ήδη, οι περίπου 7.000 αγρότες με εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης και οι 250 μεταποιητικές επιχειρήσεις με εγκεκριμένα σχέδια μεταποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γκισέ της Τράπεζας Πειραιώς για να λάβουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3,8%, όταν σήμερα στην τραπεζική αγορά τα επιτόκια ξεκινούν από το 8%, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης.

«Δραματικές», χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τις συνέπειες που θα φέρει στην αγελαδοτροφία η έκθεση του ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι «δεν είναι οι πλάκες του Μωϋσή, που πρέπει να της τηρήσουμε κατά γράμμα». Μεταξύ άλλων έθεσε το ερώτημα «γιατί το μακράς διάρκειας γάλα πωλείται ακριβότερα έναντι του φρέσκου» και τόνισε ότι η τιμή παραγωγού με την τιμή στο ράφι, είναι υψηλότερη έως και 35% έναντι του τι συμβαίνει στην ΕΕ.

Στο μέτωπο των… παλιών αγροτών

Ο υπουργός επανέλαβε τον συνεχή διάλογο που έχει με τους αγρότες και με το υπουργείο Οικονομικών και υπενθύμισε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, που αποφασίστηκαν μόλις προχθές το βράδυ για το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, ικανοποιώντας έτσι αιτήματα των ίδιων των παραγωγών.