Ένας νέος σεισμός μεγέθους 5, 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5: 08 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Κεφαλονιά από τον ίδιο εστιακό χώρο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας σπεύδει στο νησί για να επιθεωρήσει τις ζημιές όπως ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. 

Σε βοήθεια προς την Κεφαλονιά προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με απόφαση του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου ενεργοποιείται το σχέδιο «Δαυκαλίων».

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού. 

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος. Όπως δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση καθώς και ζημιές κυρίως στο νοσοκομείο του Ληξουρίου. 

Τραυματίες και σοβαρές ζημιές

Όπως δήλωσε στο Mega ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου Διονύσης Μαρκάτος μέχρις στιγμής οι τραυματίες ανέρχονται σε 10. Στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται μέχρι στιγμής στην πόλη του Ληξουρίου αλλά και στο οδικό δίκτυο της Παλικής. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα. 

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος. 

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός εμφανίστηκε και ο ομοτιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος ο οποιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερος σεισμός. 

«Αναμένουμε και άλλες δονήσεις»

Σε κοινή της δήλωσή της στα τηλεοπτικά κανάλια η Μ. Σαχπαζή Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι στις 05.8 έγινε πολύ ισχυρή δόνηση 5,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης είναι 12χλμ ΒΔ του Αργοστολίου. 

Σύμφωνα με την κ. Σαχπαζή «από την προηγούμενη εβδομαδα έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος χώρος. Αυτός ο χώρος έδωσε τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας. Δεν είναι ακριβώς στην ίδια θέση με τον προηγούμενο αλλά μόνο στους χάρτες τα ρήγματα είναι σε μία ευθεία γραμμή» τόνισε.  

Η κ. Σαχπαζή επισήμανε ότι «υπάρχει ενεργοποίηση της περιοχής και πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι μετασεισμός. Θα περιμένουμε και άλλες δονήσεις ή σε μικρότερο μέγεθος ή στο ίδιο. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».

Ανοιχτός ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου για έκτακτες ανάγκες

'Ανοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη. 

Στον επαρχιακό δρόμο έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις. 

Όσον αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου. Αυτή τη στιγμή, οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.