Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το δεύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν πολύ σκληρό για το Ληξούρι.

Η πόλη αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί, καθώς οι κατολισθήσεις «έκοψαν» τους δρόμους στα δύο ενώ οι ζημιές στο μώλο του λιμανιού το έχουν καταστήσει ακατάλληλο.

Ένα σκάφος του λιμενικού έχει διατεθεί προκειμένου, αν χρειαστεί, να μεταφέρει σεισμοπαθείς είτε στο πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στο Αργοστόλι και χρησιμοποιείται ως πλωτό νοσοκομείο, είτε στα δύο πλωτά ξενοδοχεία που βρίσκονται στο ίδιο λιμάνι: ένα δεύτερο πολεμικό πλοίο και το επιβατηγό «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Την ίδια ώρα, το Ληξούρι έμεινε χωρίς νερό.

Όπως λέει στο newpost ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ματιάτος, από τα ξημερώματα έχει αρχίσει η προσπάθεια να αποκατασταθεί η οδική πρόσβαση:

«Στο δρόμο που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι το πρόβλημα έχει μερικώς αποκατασταθεί. Η κυκλοφορία γίνεται αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ματιάτο, οι έλεγχοι για τις νέες ζημιές θα αργήσουν να ξεκινήσουν: «Αν δεν σταματήσει το φαινόμενο δεν υπάρχει κανένας τρόπος αλλά και κανένας λόγος να αρχίσουν ελέγχους οι μηχανικοί».

Το Ληξούρι υποφέρει. Αποκομμένοι από το υπόλοιπο νησί, χωρίς νερό και υπό τραγικές καιρικές συνθήκες οι κάτοικοι βρήκαν και πάλι καταφύγιο στα αυτοκίνητα.

Όπως λέει στο newpost ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Μεσσαρής, ο καιρός δεν βοηθάει αφού κάνει πολύ κρύο και βρέχει.

 

 

Στο χωριό Αθέρας, που είχε κατά το ήμισυ εκκενωθεί υπό τον φόβο κατολίσθησης, αυτό που φοβούνταν οι αρχές έγινε, αλλά στην πλευρά που πίστευαν ότι είναι ασφαλής: στο νότιο τμήμα του χωριού που δεν είχε εκκενωθεί

Όπως λέει στο newpost ο Νίκος Πετράτος, μια οικογένεια γλίτωσε από θαύμα καθώς ένας τεράστιος βράχος έπεσε ακριβώς δίπλα στο σπίτι της.