current views are: 1

3 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση13:10

Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο

Συνήθως, όταν μια έφηβη πρόκειται να επισκεφθεί τον γυναικολόγο νιώθει ντροπή, αμηχανία και κάποιες φορές και φόβο. Επίσης, πιστεύει ότι ο γιατρός θα τα πει όλα στους γονείς της.

Δημοσίευση 13:10’
αρθρο-newpost

Συνήθως, όταν μια έφηβη πρόκειται να επισκεφθεί τον γυναικολόγο νιώθει ντροπή, αμηχανία και κάποιες φορές και φόβο. Επίσης, πιστεύει ότι ο γιατρός θα τα πει όλα στους γονείς της.

Συνήθως, όταν μια έφηβη πρόκειται να επισκεφθεί τον γυναικολόγο νιώθει ντροπή, αμηχανία και κάποιες φορές και φόβο. Επίσης, πιστεύει ότι ο γιατρός θα τα πει όλα στους γονείς της.

Ο γυναικολόγος όμως, είναι ο σύμμαχος της γυναίκας. Είναι ο γιατρός στον οποίο κάθε γυναίκα απευθύνεται για όποιο πρόβλημα την απασχολεί. Είναι αυτός που θα δώσει πληροφορίες για την αντισύλληψη, για τη χρήση του προφυλακτικού, για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τους κανόνες υγιεινής, για τους προληπτικούς ελέγχους κ.ο.κ.

Τέλος, ο γυναικολόγος προστατεύει για λόγους δεοντολογίας όσο το δυνατό περισσότερο την προσωπική ζωή των ασθενών του και δεν αποκαλύπτει εύκολα πληροφορίες για τα θέματα αυτά.

Πότε γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο;

Η επίσκεψη στον γυναικολόγο επιβάλλεται όταν προκύψουν προβλήματα, όπως:

– Προβλήματα στην περίοδο (π.χ. όταν αυτή δεν εμφανιστεί μέχρι την ηλικία των 16 ετών, όταν υπάρχουν ανωμαλίες στην διάρκεια και τον ρυθμό της, ή έντονοι πόνοι κατά την διάρκεια της περιόδου).

– Υπερβολική ποσότητα εκκρίματος από τον κόλπο, όταν αυτό είναι δύσοσμο ή όταν υπάρχει κνησμός (φαγούρα) και τσούξιμο στην περιοχή.

– Χρήση κάποιου αντισυλληπτικού και σχετική πληροφόρηση.

– Φόβος για πιθανή εγκυμοσύνη.

– Ενημέρωση χωρίς εξέταση.

Τι θα συμβεί στην πρώτη επίσκεψη;

Ο γιατρός συνήθως απαντά σε απορίες σχετικά με τη σωματική ανάπτυξη ή σχετικά με τις διάφορες αντισυλληπτικές μεθόδους. 

Ρωτά όμως και για μερικά πράγματα, όπως για την τελευταία περίοδο, το ρυθμό και τη διάρκειά της, αν υπάρχουν ως τώρα ολοκληρωμένες σχέσεις ή άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας. 

Μετά αρχίζει η γυναικολογική εξέταση, που δεν διαρκεί πολύ (γύρω στα 10 λεπτά) και δεν είναι επώδυνη.