Επιμέλεια: Ντίνα Καραμάνου

Το πρώτο οδοιπορικό με το φως της ημέρας στο Ληξούρι αποκάλυψε τις ζημιές που έχουν γίνει στην πόλη. 

Το λιμάνι, πολλοί δρόμοι, εκκλησίες, μάνδρες, καταστήματα, αλλά και σπίτια γνώρισαν την ορμή του Εγκέλαδου για δεύτερη φορά μέσα σε επτά ημέρες. 

Περί τους 4 τόνους τροφίμων και νερού, αλλά και κουβέρτες και είδη ρουχισμού που θα δοθούν στους πληγέντες του μεγάλου σεισμού έχει ήδη αποστείλει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ιερώνυμος που βρίσκεται στο νησί, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ένα σκάφος του λιμενικού έχει διατεθεί προκειμένου, αν χρειαστεί, να μεταφέρει σεισμοπαθείς είτε στο πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στο Αργοστόλι και χρησιμοποιείται ως πλωτό νοσοκομείο, είτε στα δύο πλωτά ξενοδοχεία που βρίσκονται στο ίδιο λιμάνι: ένα δεύτερο πολεμικό πλοίο και το επιβατηγό «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Την ίδια ώρα, το Ληξούρι έμεινε χωρίς νερό.

Όπως λέει στο newpost ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ματιάτος, από τα ξημερώματα έχει αρχίσει η προσπάθεια να αποκατασταθεί η οδική πρόσβαση:

«Στο δρόμο που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι το πρόβλημα έχει μερικώς αποκατασταθεί. Η κυκλοφορία γίνεται αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή».

Πάντως οι αρχές έχουν ήδη ζητήσει από τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους αλλά και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ματιάτο, οι έλεγχοι για τις νέες ζημιές θα αργήσουν να ξεκινήσουν: «Αν δεν σταματήσει το φαινόμενο δεν υπάρχει κανένας τρόπος αλλά και κανένας λόγος να αρχίσουν ελέγχους οι μηχανικοί».