Αθώοι κρίθηκαν από το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης πέντε κάτοικοι της Ευκαρπίας που κατηγορούνταν για συμμετοχή στις επεισοδιακές κινητοποιήσεις κατά τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην ομώνυμη περιοχή.

Οι πέντε κάτοικοι της Ευκαρπίας κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για παράνομη βία, με σκοπό την παρεμπόδιση εκτέλεσης δημοσίου έργου. Η εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, είπε ότι οι κατηγορούμενοι τελούσαν υπό συγγνωστή νομική πλάνη και γι' αυτό πρότεινε την αθώωσή τους.

Νωρίτερα, απολογούμενοι, οι πέντε κατηγορούμενοι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχαν σε νόμιμη διαμαρτυρία για να υπερασπιστούν το περιβάλλον και να αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμισή του.

Στο μεταξύ, σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης μετά και τη σημερινή αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

Οι αντιδράσεις για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2011. Το "Δίκτυο των 50 Συλλόγων και Φορέων κατά του ΣΜΑ της Ευκαρπίας" όλο αυτό το διάστημα εναντιώνεται στο έργο, το οποίο έχει σχεδιαστεί να γίνει δίπλα στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2012 είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου, εμποδίζοντας την εκτέλεση των εργασιών, ωστόσο το καλοκαίρι του 2013 -έπειτα από εισαγγελική και αστυνομική παρέμβαση- ο εργολάβος ξεκίνησε την κατασκευή του έργου.

Το "Δίκτυο των 50 Συλλόγων και Φορέων κατά του ΣΜΑ της Ευκαρπίας" ζητά αλλαγή χωροθέτησης του έργου, κάνοντας λόγο για ένα γιγαντιαίο έργο που θα επιβαρύνει την περιοχή.