Μια νέα διαδημοτική συνεργασία που σχετίζεται με τον εθελοντισμό, την πολιτική προστασία και το περιβάλλον εγκαινιάζουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας- Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου, Νεάπολης- Συκεών και Κομοτηνής, με την ίδρυση της διαδημοτικής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία "Δίκτυο για την υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας σε θέματα Φυσικών Καταστροφών- ΔΥΟΠΠ".

Σκοπός του δικτύου, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι η δημιουργία ενός μόνιμου πλαισίου για την εκπαίδευση, κατάρτιση, πιστοποίηση των δεξιοτήτων των εθελοντών και την υποστήριξή τους. Στόχος, οι δημοτικές αρχές να έχουν στη διάθεσή τους ένα "ετοιμοπόλεμο" σώμα εθελοντών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στους δήμους Θέρμης και Πυλαίας- Χορτιάτη, ο αριθμός των εθελοντών διαμορφώνεται στα 450 άτομα (300 στον πρώτο και 150 στο δεύτερο δήμο), σημείωσαν οι κ.κ. Καϊτετζίδης και Παπαδόπουλος, ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο υπεύθυνος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Στέλιος Λιακόπουλος υπάρχουν 15 εθελοντικές ομάδες.

Στις τοποθετήσεις τους, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης, Γιάννης Μπουτάρης, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και Θεόδωρος Παπαδόπουλος υπογράμμισαν πως η εταιρεία που ιδρύεται αποτελεί, ουσιαστικά, δείγμα της διαδημοτικής συνεργασίας.

Εξάλλου, με δήλωσή του, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης (ο οποίος απουσίασε εκτάκτως από τη συνέντευξη λόγω ασθένειας) επισημαίνει ότι "η νέα διαδημοτική συνεργασία είναι η απόδειξη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δύναμη, τη γνώση και τη θέληση να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες και στους ζωτικούς αυτούς τομείς".

Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι ΟΤΑ Α' Βαθμού, καθώς και ΟΤΑ Β' Βαθμού, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Η τελετή υπογραφής του Καταστατικού ίδρυσης της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στο πλαίσιο του τελικού συνεδρίου του προγράμματος OUTLAND (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013), του οποίου επακόλουθο είναι η συγκεκριμένη διαδημοτική συνεργασία, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος.

Στόχος του Outland ήταν η δημιουργία ενός κατάλληλα δομημένου πλαισίου για τη συστηματική εκπαίδευση και την κατάρτιση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας.