Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

«Kύμα» ερωτήσεων από ελβετούς εισαγγελείς δέχθηκε ο Νίκος Ζήγρας στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, αφήνοντας σε δήλωσή του αιχμές προς την Ελβετία, καλώντας τις αρχές της «να επιστρέψουν τα κλεμμένα χρήματα στον ελληνικό λαό».

Τρεις εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Ελβετίας ρωτούσαν επί έξι ώρες τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου για το τι γνωρίζει για τις κινήσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών των ελβετικών τραπεζών, από όπου κατά κόρον διεξαγόταν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που προερχόταν από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από χρηματικές κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που κατέληξαν σε πλήθος διαφορετικών offshore εταιριών, τα οποία ο Νίκος Ζήγρας κλήθηκε να δικαιολογήσει. Ρωτήθηκε για εννιά διαφορετικά πρόσωπα και το ρόλο που έπαιξαν στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ αυτών ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη καθώς και ο τραπεζίτης που φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στο άνοιγμα λογαριασμών στην τράπεζα Morgan Stanley.

Ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών, οι ελβετοί δικαστικοί επισκέφθηκαν τη χώρα μας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται εκεί για τον χαρακτήρα του ελβετικού τραπεζικού συστήματος και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ελβετών αξιωματούχων. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη τροποποίηση στον ελβετικό νόμο, είναι δυνατόν να γίνει προσφυγή και κατά νομικών προσώπων (όπως οι τράπεζες).

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Ουρς Κέλι «η ελβετική εισαγγελία θέλει να διευκρινίσει εάν θα πρέπει να γίνει προσφυγή κατά ατόμων ή εταιριών που ζουν και εργάζονται στην Ελβετία. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν διακυβεύεται η σοβαρότητα και η υπόληψη της Ελβετίας ως χώρας καταθέσεων, καθώς και να αποσωβήσουμε τον κίνδυνο να γίνονται πληρωμές που έχουν σχέση με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μέσω του ελβετικού χώρου».

Ο δικηγόρος του Νίκου Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης, δήλωσε πως ο κ. Ζήγρας «συνεργάστηκε απόλυτα με την ελβετική δικαιοσύνη, θέτοντας ως αποκλειστικό αίτημα την επιστροφή των χρημάτων που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά του».

Σε δήλωσή του ο κ. Ζήγρας αναφέρει:

«Έχω δηλώσει εμπράκτως τη μεταμέλειά μου για τη συμμετοχή μου στην εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος χρήματος των πρώην υπουργών και ζήτησα συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό. Το Ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλπτοντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον Ελληνικό λαό γιατί ήταν η χώρα – πλυντήριο των κλεμμένων από τον ελληνικό λαό χρημάτων, γιατί τόσα χρόνια έκλεινε τα μάτια και τώρα κάνει πως δεν ξέρει. Το Ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα. Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, εκεί που ανήκουν».