current views are: 1

4 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση09:27

Εισαγγελική έρευνα για τις φήμες που αναστάτωσαν τους κατοίκους στο Ληξούρι

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Δημοσίευση 09:27’
αρθρο-newpost

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η έρευνα θα γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους σεισμόπληκτους κατοίκους.

«Είναι όλα ψέμματα, τραγικά ψέμματα» λέει στο newpost ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κεφαλονιάς Σπύρος Ματιάτος ο οποίος δήλωσε πως ενημέρωσε τους κατοίκους να μην ανησυχούν.

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική διαψεύδει κατηγορηματικά ότι διατάχθηκε η εκκένωση του χωριού. Όπως έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter «με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου σας γνωρίζουμε ότι η ΓΓΠΠ ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση».

 

 

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο

Για την κατάσταση στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που φιλοξενεί εκατοντάδες σεισμόπληκτους στο Αργοστόλι, μίλησε στο newpost o πλοίαρχος Μηνάς Ράλλης. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί επιδημιών μέσα στο πλοίο, ο πλοίαρχος διέψευσε τα σχετικά σενάρια, κάνοντας λόγο για 1-2 κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σήμερα δεν υπάρχει κάποιο. Ωστόσο, οι γιατροί που βρίσκονται στην Κεφαλονιά αναφέρουν στο newpost ότι υπάρχουν 19 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος από τις 31 Ιανουαρίου.

Ακατάλληλο σχεδόν 1 στα 2 σπίτια

Το μέγεθος της καταστροφής στα σπίτια των Κεφαλονιτών αποτυπώνουν οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι των μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν πραγματοποιηθεί 1680 έλεγχοι, εκ των οποίων πάνω από το 45%, δηλαδή 760 κτίρια, κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα.

«Βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος», όπως εξηγούν στο newpost από την Υπηρεσία, «και στην συνέχεια ακολουθεί δεύτερος έλεγχος, ώστε να αποφασιστεί ποιες περιπτώσεις θα πάρουν επιδοτήσεις, είτε δάνεια για τις επισκευές».

Η καθυστέρηση που σημειώνεται στην πρόοδο των ελέγχων, σχετίζεται με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, καθώς όπως τονίζει εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, «σε κάποια σπίτια είχε γίνει και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, αλλά μετά το δεύτερο σεισμό, πρέπει να ελεγχθούν ξανά».

Πάντως, οι 133 μηχανικοί και σεισμολόγοι της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, θα συνεχίσει αύριο με γενική σάρωση των κτιρίων.

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε τρία μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων της Κεφαλονιάς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποίησαν οι υπουργοί που βρίσκονται στο νησί και τοπικοί παράγοντες.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι τα εξής:

1) Καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης

2) Η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος 

3) Δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του γγ Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και του δημάρχου Αλ. Παρίση. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη έγινε η ενημέρωση των υπουργών για τις μέχρι τώρα καταγραφές και ελέγχους των κτιρίων, αλλά και συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων και τοπικών φορέων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. 

Όπως αναφέρει στο newpost ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, αποφασίστηκαν επίσης:

  • Άμεσος επανέλεγχος των σχολικών κτιρίων και όπου χρειαστεί μεταφορά μαθητών σε ασφαλή κτίρια.
  • Άμεσος έλεγχος των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου και λειτουργία της νεόδμητης πτέρυγας του νοσοκομείου Αργοστολίου που μέχρι και το χτύπημα του σεισμού δεν είχε δοθεί στο κοινό.
  • Μεταφορά προκάτ κατοικιών το γρηγορότερο δυνατό για τη στέγαση των σεισμόπληκτων του νησιού.
  • Μεταφορά σκηνών και υπνόσακων με τα C-130 – ήδη τα ξημερώματα της Τρίτης έφτασαν στο νησί 200 σκηνές και 1000 υπνόσακοι.
  • Σε δεύτερη φάση, με κάθε τρόπο προβολή προς το εξωτερικό της ασφάλειας του νησιού προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός.

«Ο συντονισμός είναι υποδειγματικός όμως οι ανάγκες είναι πολλές και ο δεύτερος σεισμός μας ανάγκασε να ξεκινήσουμε από το μηδέν», λέει στο newpost ο κ. Σπύρου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι δεν θα παίξουμε με τις ζωές των μαθητών και πρόσθεσε ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν ν’ ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού που από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλο αγώνα. 

Η υπουργός Τουρισμού ‘Ολγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την τουριστική φήμη και την εικόνα του νησιού, υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη. 

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ευχαρίστησε τους υπουργούς για την παρουσία τους στο νησί. Τόνισε ότι η Κεφαλονιά είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού, μια πολύ σημαντική νησιωτική περιφέρεια και όλοι πρέπει να συμβάλουν για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής στο νησί. Ο λαός έδειξε ότι αντέχει, τα κτίρια αντέχουν, αλλά σε πρώτο πλάνο είναι οι βιοποριστικές ανάγκες των κατοίκων, σημείωσε ο κ. Σπύρου. 

Επίσης, ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης τόνισε πως «κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Ελπίζουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας».

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πρόγραμμα αποκατάστασης τυχόν ζημιών που έχουν παρατηρηθεί στα εκθέματα των μουσείων του νησιού, οι οποίες πάντως δεν αναφέρονται ως σημαντικές, ενώ ο κ. Χριστόπουλος από την μεριά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και δράσεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των λιμένων του νησιού, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση του λιμένος του Ληξουρίου. 

Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Α΄ ΓΕΕΘΑ δήλωσε παρών στην περίπτωση που χρειαστεί η διάθεση επιπλέον μέσων, εκτός των ήδη διατεθέντων.


σχετικα αρθρα