Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου - Τιτίκα Ανουσάκη
 
Η προκλητική και αποπροσανατολιστική γραμμή του Άγγελου Φιλιππίδη ενώπιον των δικαστικών αρχών της Τουρκίας σε συνδυασμό με τη στάση της τουρκικής δικαιοσύνης οδήγησαν στην αποφυλάκιση του χωρίς μάλιστα περιοριστικούς όρους. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η δικηγόρος του Φιλιππίδη στην Τουρκία ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. είναι πολιτικά διωκόμενο πρόσωπο στην Ελλάδα διότι «υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και η δίωξη σε βάρος του στοχεύει στο να πληγεί η εικόνα του πρώην πρωθυπουργού». Επί της ουσίας επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το όνομα Κώστα Καραμανλή, αντί να επιστρέψει στην Ελλάδα και να απολογηθεί αποδεικνύοντας την αθωότητά του όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. 
 
Παράλληλα, το σκεπτικό της απόφασης να αφεθεί ελεύθερος ο Άγγελος Φιλιππίδης, στηρίχτηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο επιχείρημα ότι το ένταλμα σύλληψης δεν ήταν νόμιμο, αφού δεν μπορεί να εκδοθεί ένταλμα πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης. Από την Εισαγγελία Εφετών αναφέρουν ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει και η ποινική δίωξη προκύπτει από δικαστικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις τουρκικές αρχές. 
 
Όπως όλα δείχνουν και όπως φαινόταν άλλωστε και από την αρχή που ξέσπασε η υπόθεση ο κ. Φιλιππίδης, που έχει πλήρη γνώση του δικαστικού πορίσματος, με την τακτική του αποφεύγει την απολογία του ενώπιον των ελληνικών αρχών. 
 
Από την πρώτη στιγμή κι ενώ εκκρεμούσε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του έπαιζε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Άφησε έναν πέπλο μυστηρίου να αιωρείται γύρω από το πού βρίσκεται. Άφηνε να εννοηθεί μέσω των τηλεοπτικών του εμφανίσεων ότι θα επιστρέψει να απολογηθεί παρόλα αυτά παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές. 
 
Κι ενώ όπως αναφέρουν και πηγές από την Εισαγγελία Εφετών έχουν διαβιβαστεί όλα τα απαραίτητα δικαστικά έγγραφα, ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση των τουρκικών αρχών να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Με ποιο σκεπτικό δηλαδή αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς περί πολιτικής δίωξης του κατηγορούμενου.
 
Την ίδια ώρα συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από την εκτέλεση του δεύτερου εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη και το οποίο έχει αποσταλεί από την Εισαγγελία Εφετών και κατά πόσο αυτό μπορεί να μπλοκάρει την έκδοσή του στη χώρα.  
 
Πάντως ο κ. Φιλιππίδης θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να ξεκαθαρίσει η έκδοσή του.