current views are: 1

4 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση14:09

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά – Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους (Βίντεο)

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νησί της Κεφαλονιάς, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, αφού εκτός από τα προβλήματα στα κτίρια υπάρχουν και αυτά σε βασικές υποδομές, όπως της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.

 

Δημοσίευση 14:09’
αρθρο-newpost

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νησί της Κεφαλονιάς, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, αφού εκτός από τα προβλήματα στα κτίρια υπάρχουν και αυτά σε βασικές υποδομές, όπως της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.

 

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νησί της Κεφαλονιάς, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, αφού εκτός από τα προβλήματα στα κτίρια υπάρχουν και αυτά σε βασικές υποδομές, όπως της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι ισχυροί μετασεισμοί που κρατούν ανήσυχους τους κατοίκους.

Ειδικότερα, στις 21:42 σημειώθηκε νέα δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το  γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Πολύς κόσμος προσπαθεί να μείνει στις σκηνές, προβλήματα όμως υπάρχουν διότι αυτές δεν έχουν «δάπεδο», με αποτέλεσμα ο κόσμος να «ξαπλώνει» στο βρεγμένο χορτάρι, εάν δεν καταφέρει να βρει ξαπλώστρα.

Άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο.

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

Νωρίτερα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κήρυξε την Κεφαλονιά σεισμόπληκτη, ενώ ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Το μέγεθος της καταστροφής στα σπίτια των Κεφαλονιτών αποτυπώνουν οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι των μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν πραγματοποιηθεί 1680 έλεγχοι, εκ των οποίων πάνω από το 45%, δηλαδή 760 κτίρια, κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα.

«Βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος», όπως εξηγούν στο newpost από την Υπηρεσία, «και στην συνέχεια ακολουθεί δεύτερος έλεγχος, ώστε να αποφασιστεί ποιες περιπτώσεις θα πάρουν επιδοτήσεις, είτε δάνεια για τις επισκευές».

Η καθυστέρηση που σημειώνεται στην πρόοδο των ελέγχων, σχετίζεται με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, καθώς όπως τονίζει εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, «σε κάποια σπίτια είχε γίνει και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, αλλά μετά το δεύτερο σεισμό, πρέπει να ελεγχθούν ξανά».

Πάντως, οι 133 μηχανικοί και σεισμολόγοι της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, θα συνεχίσει αύριο με γενική σάρωση των κτιρίων.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις φήμες

Την ίδια ώρα, εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η έρευνα θα γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους σεισμόπληκτους κατοίκους.

«Είναι όλα ψέμματα, τραγικά ψέμματα» λέει στο newpost ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κεφαλονιάς Σπύρος Ματιάτος ο οποίος δήλωσε πως ενημέρωσε τους κατοίκους να μην ανησυχούν, ενώ και η Πυροσβεστική διαψεύδει κατηγορηματικά ότι διατάχθηκε η εκκένωση του χωριού.

Βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης

Σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ, υπήρξε πρόβλημα σε 3 στύλους μέσης τάσης καθώς και σε κομμένα καλώδια χαμηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, όπου και αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Επιχείρησαν 4 συνεργεία με 12 άτομα τεχνικό προσωπικό, τα οποία και θα ενισχυθούν άμεσα με ακόμα 2 οχήματα και 4 άτομα τεχνικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης αποκαταστάθηκαν και σε άλλες περιοχές του νησιού και αυτή τη στιγμή ολόκληρο το νησί ηλεκτροδοτείται κανονικά.

Παράλληλα, από πλευράς της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται συνεχείς δειγματοληψίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ και πραγματοποιήθηκε προληπτικά υπερχλωρίωση.

Λόγω βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, εκδόθηκε απαγόρευση στη Δημοτική Ενότητα Ληξουρίου για χρήση του νερού ως πόσιμου. Μετά και το δεύτερο σεισμικό γεγονός διακόπηκε η παροχή νερού μέχρι αποκατάστασης των βλαβών. Για το λόγο αυτό διατέθηκαν στους κατοίκους 14000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και υπάρχουν σε άμεση διάθεση άλλα 100.000. Επίσης διατέθηκαν 830 κουβέρτες, 25 σκηνές, και 1000 μερίδες φαγητού μέσω του Δήμου Κεφαλονιάς.

Από τον ΟΤΕ δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και ενίσχυσαν τις τηλεφωνικές γραμμές των συντονιστικών κέντρων και των δημοσίων υπηρεσιών.

Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή. Σημειώνεται οι κτηριακές εγκαταστάσεις επιθεωρούνται από μηχανικούς της ΥΑΣ καθώς και τεχνικό κλιμάκιο της ΥΠΑ.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου, ώστε να αντιμετωπίσουν περιστατικά υγείας.

Στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, αν και παρατηρήθηκαν ζημιές στην τοιχοποιία του παλαιού κτηρίου, λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα Νιάρχου, ενώ την Τετάρτη το πρωί ανοίγει και η νέα πτέρυγα Βεργωτή στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Τα Νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 15 ιατρούς από το Στρατό, το Ναυτικού και το ΕΚΕΠΥ. Σημειώνεται ότι λειτουργούν κανονικά τα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης.

Προβλήματα σε μνημεία και λιμάνια

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και περισσότερες από 25 εκκλησίες και κτήρια κοσμικά, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, παρουσιάζουν έντονες ρηγματώδεις, καταρρεύσεις τοίχων και ετοιμορροπίες, φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται σε κάθε σεισμική δόνηση.

Τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ καταγράφουν συστηματικά τα προβλήματα και διερευνούν την παθολογία των κτηρίων, ώστε να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα στερέωσης για την αντιμετώπιση νέων σεισμικών φαινομένων.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλιμάκια μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών θα έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου στη συνεχεία να προχωρήσει η άμεση σύνταξη μελετών για την οριστική αποκατάσταση των κτηρίων και των μνημείων.

Η γέφυρα de Bosset, καθώς και τα μυκηναϊκά μνημεία στα Μαζαρακάτα και στη Λακήθρα, τα ρωμαϊκά στο Φισκάρδο, ο αρχαϊκός ναός στη Σκάλα, καθώς και η αρχαιολογική συλλογή της Σάμης, στα οποία εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δεν παρουσιάζουν προβλήματα.

Ο κ. Χριστόπουλος από την μεριά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και δράσεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των λιμένων του νησιού, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση του λιμένος του Ληξουρίου.

Σε εγρήγορση οι Αρχές

Παράλληλα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής στο νησί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η Ελληνική Αστυνομία, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό αυτής Αντιστράτηγο Αδαμάντιο Σταματάκη και τον Δ/ντη Χειρισμού Κρίσεων, επιχειρεί για την διασφάλιση της τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές και ενισχύεται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ειδικότερα στην περιοχή του Ληξουρίου. Επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Ληξουρίου Αργοστολίου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα με επικεφαλής το Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο ΠΣ Χαράλαμπο Αφάλη, συνεπικουρούμενο από τους Διοικητές της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ, ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο  της 1ης ΕΜΑΚ ώστε να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα αν αυτό απαιτηθεί. Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα 6 εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού.

Οι εν λόγω Εθελοντικές Ομάδες μετά την εκδήλωση του σεισμού ενεργοποιήθηκαν και προσφέρουν υπηρεσίες υπό την αιγίδα του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εντολές της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα:

α) Η Εθελοντική ομάδα προστασίας περιβάλλοντος Πυλάρου ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα Πυλάρου με δεκαεννέα (19) άτομα και τρία (3) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, το ένα εξ αυτών τύπου αγροτικό 4Χ4

β) Η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Κεφαλλονιάς ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα Λειβαθούς με δεκαέξι (16) άτομα και δύο (2) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα τύπου αγροτικό 4Χ4.

γ) Η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Ελειού Πρόννων ενεργεί στη δημοτική ενότητα Ελειού Πρόννων με τριάντα τρία (33) άτομα και τρία (3) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, το ένα εξ αυτών τύπου αγροτικό 4Χ4.

δ) Η εθελοντική ομάδα προστασίας περιβάλλοντος Ερίσου ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα Ερίσου με είκοσι οκτώ (28) άτομα και δύο (2) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, το ένα εξ αυτών τύπου αγροτικό 4Χ4.

ε) Η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας 21ας Λειβαθούς ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα Λειβαθούς με δεκατέσσερα (14) άτομα και δε διαθέτει οχήματα.

στ) Η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Παλικής ενεργεί στη Δημοτική Ενότητα Παλικής με είκοσι εννέα (29) άτομα και δύο (2) εξοπλισμένα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι λόγω εκτεταμένων ζημιών έγινε μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου.

Το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή ενισχύεται  με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και 6 εξειδικευμένων βατραχανθρώπων για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου. Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση της κατάστασης των λιμένων θα γίνουν μελέτες από ειδικούς λιμενολόγους για την άμεση αποκατάστασή τους.

Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Α΄ ΓΕΕΘΑ δήλωσε παρών στην περίπτωση που χρειαστεί η διάθεση επιπλέον μέσων, εκτός των ήδη διατεθέντων.

Από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έγινε άμεση διάθεση 1.200 κουβερτών και 100.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών για τον πρώτο σεισμό. Μετά τον πρωινό σεισμό υπεγράφη η διάθεση 1000 ακόμα κουβερτών και δόθηκε η έγκριση από τον Υπουργό Εργασίας για τη διάθεση επιπλέον  100.000 ευρώ. Πέραν των ανωτέρω στο Ληξούρι αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα η κινητή μονάδα παρέμβασης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επίσης, υπογράφηκε από το Υπουργείο 6-μηνο πάγωμα καταβολής ασφαλιστικών οφειλών. Τέλος, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, διατέθηκαν 250 σκηνές και 1000 υπνόσακοι.


σχετικα αρθρα