Την ώρα που ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, βρίσκεται στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Τουρκία, έρχεται στο φως η απολογία του ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου, αλλά και η απόφαση για την αποφυλάκισή του από τις φυλακές του Μάλτεπε.

Παρόλο που ο ίδιος ο κατηγορούμενος με διαρροές είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ήθελε να εκδοθεί στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα παρακάτω έγγραφα, ο συνήγορός του ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να αφήσουν τον πελάτη του ελεύθερο.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης, διαμέσου του διερμηνέα του υποστήριξε:

«Τον Αύγουστο του έτους 2013, είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό τύπο, πληροφορίες σχετικά με εμένα. Η Εισαγγελία προέβη σε διευκρινίσεις. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μου πήραν, ούτε κάτι μου είπαν. Την 3/1/14 ήρθα στην Κωνσταντινούπολη, επειδή, είμαι σύμβουλος χρηματοδοτήσεων. Όταν θα τέλειωναν στην Κωνσταντινούπολη οι δουλειές μου, θα πήγαινα την 7η Ιανουαρίου στην Μανίλα. Την 8η Ιανουαρίου έγινε έρευνα στην κατοικία μου στην Ελλάδα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ακύρωσα το εισιτήριο μου για Μανίλα και αγόρασα, με την πιστωτική μου κάρτα, εισιτήριο για να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Σε ερώτηση των τούρκων δικαστών για το αν θεωρεί πως θα τύχει κακής μεταχείρισης στην Ελλάδα ή αν θα υποστεί αδικία, σε περίπτωση που εκδοθεί στη χώρα μας, ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. είπε «Δεν γνωρίζω επακριβώς. Ελπίζω ότι δεν θα αδικηθώ».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης σημείωσε: «Τα γεγονότα, στα οποία στηρίζεται το αίτημα έκδοσης, έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Καραμανλή. Είναι ο CEO της Κρατικής Τράπεζας. Δια μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φτάσουν στον Καραμανλή. Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για έκδοση, επειδή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία είναι προϋπόθεση της έκδοσης. Πριν από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ο πελάτης μου, ζήτησε περισσότερες από μία φορές, να προβεί σε δηλώσεις στην Εισαγγελία, αλλά δεν τηρήθηκε καμία σχετική διαδικασία. Στο φάκελο αποδίδονται αόριστες κατηγορίες. Ζητούμε την απόρριψη του αιτήματος και αν παρίσταται ανάγκη, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί δικαστικού ελέγχου, να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης μας».

Η συνήγορος υπεράσπισης S. Yildirim αφού συντάχθηκε με την άποψη του συναδέλφου της, ανέφερε «Η εν Ελλάδι ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Για το λόγο αυτό ζητούμε να αφεθεί ελεύθερος και ο πελάτης μας και να απορριφθεί το περί εκδόσεως αίτημα».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο στην απόφασή του για την αποφυλάκιση του Άγγελου Φιλιππίδη αναφέρει: «Εις βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη του Ιωάννη, γεννηθέντος το 1963, υπάρχει ένταλμα σύλληψης, για το αδίκημα της απάτης. Εν τούτοις, δεν έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη».

Το δικαστήριο, στηριζόμενο στις διατάξεις της σύμβασης περί έκδοσης εγκληματιών και το άρθρο 18 του ΤΠΚ, δεν έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη, και αποφάσισε ομόφωνα να τον αφήσει ελεύθερο.