Σαφείς αιχμές σε βάρος εφοριακών που υπηρετούσαν στη Θ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης άφησε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, με την εξέταση της οποίας συνεχίστηκε για 6η μέρα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, η οικονομική επιθεωρήτρια καταλόγισε δόλο σε μερίδα εφοριακών της Θ' ΔΟΥ, η οποία είχε την υποχρέωση να εισπράττει τους φόρους από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η Αν. Τσεμπερά παρατήρησε τις αποκλίσεις που υπήρχαν στην πορεία των εισροών από περίοδο σε περίοδο, τη στιγμή μάλιστα, που ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος "πελάτης" της συγκεκριμένης ΔΟΥ, με τα ετήσια έσοδα της -μόνο από τον δήμο- να προσεγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας το 60 με 70% των συνολικών της εσόδων.

Τα όσα κατέθεσε, σήμερα, η οικονομική επιθεωρήτρια τα κατέγραψε και στην πορισματική της έκθεση που υπέβαλε προ εβδομάδων στις εισαγγελικές αρχές της πόλης που ερευνούν πιθανές ευθύνες των εφοριακών της Θ' ΔΟΥ στην υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η μάρτυρας επανέλαβε τη θέση της ότι για το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στον κεντρικό δήμο και προσεγγίζει, κατά το πρωτόδικο δικαστήριο, τα 17,9 εκατ. ευρώ, γνώριζαν τόσο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

«Στο συμπέρασμα αυτό θα κατέληγα και χωρίς τα λεγόμενα του Σαξώνη» παρατήρησε σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι ο πρώην γενικός γραμματέας αναμείχθηκε στη διαχείριση τού πρώην δημοτικού υπαλλήλου Παναγιώτη Σαξώνη (καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη).

Την ίδια ώρα, ο εκ των υπερασπιστών του Μ. Λεμούσια, ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, παρουσίασε έγγραφα στο δικαστήριο για να αποδείξει τη βασική υπερασπιστική γραμμή του εντολέα του, ότι ο Π. Σαξώνης έκλεβε και πριν από το 1999, χρονιά που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου ο Β. Παπαγεωργόπουλος, όπως κι ότι τα χρήματα της υπεξαίρεσης πήγαν αποκλειστικά και μόνο στις "τσέπες" του πρώην ταμία.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να γίνει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη σε έγγραφα που κατά τον ίδιο χρησιμοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο του 1999 για να διαπιστωθεί εάν αυτά είναι γνήσια ή πλαστά. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει για το αίτημα, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτό.

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.