Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το γενικό σύνθημα έχει δοθεί και τα πρώτα μπλόκα στήθηκαν. Οι πρώτες «μάχες» με τα ΜΑΤ δόθηκαν – οι αγρότες θεωρούν πως κερδήθηκαν.  

Πελοπόννησος, Ημαθία, Καρδίτσα και Κρήτη μπήκαν στον «αγώνα» Σήμερα αποφασίζουν και οι υπόλοιποι για γενίκευση των κινητοποιήσεων. 

Πελοπόννησος

Σε τρία σημεία στην Αχαΐα και την Ηλεία έχουν παρατάξει τα τρακτέρ οι αγρότες της Πελοποννήσου:

Οι αγρότες της Αχαΐας «στρατοπέδευσαν» κατά μήκος της Εθνικής οδού Πατρών -  Πύργου στο ύψος της Κάτω Αχαγιάς.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στον κόμβο του Μαραθιά, περισσότεροι από 200 αγρότες της Ηλείας παραμένουν στις επάλξεις, μετά και τη χθεσινή «μάχη» με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τις τέσσερις προσαγωγές. Τη νύχτα της Δευτέρας αποχώρησαν και το μεσημέρι της Τρίτης επέστρεψαν και κατέλαβαν τον παράδρομο, χωρίς έκτροπα αυτή τη φορά.

Στο ύψος των παλαιών διοδίων του Αιγίου, κοντά στην νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, δεκάδες αγρότες έχουν παρατάξει πάνω από 60 αγροτικά μηχανήματα. 

Καρδίτσα

Περίπου 1000 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στο Θεσσαλικό κάμπο. 
Οι αγρότες της Καρδίτσας έδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας σκληρή μάχη με τις αστυνομικές δυνάμεις και τελικά κατέλαβαν το οδόστρωμα της εθνικής οδού.

«Τώρα αρχίσαμε, έχουμε συνέχεια. Περιμένουμε τους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα να βγουν στους δρόμους, μιλάμε καθημερινά όλοι οι πρόεδροι, η κλιμάκωση είναι βέβαιη», λέει στο newpost ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας.

Ημαθία

Παραταγμένα είναι στον κόμβο της Κουλούρας δεκάδες τρακτέρ του νομού Ημαθίας από το πρωί της Δευτέρας. 

Το απόγευμα έκλεισε συμβολικά για πέντε λεπτά η Εγνατία Οδός.

Κρήτη

Τις εφορίες σε Ηράκλειο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο απέκλεισαν οι αγρότες της Κρήτης. 

Το μέτωπο των τριών νομών παραμένει συμπαγές και οι «αρχηγοί» συνεδριάζουν καθημερινά για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Οι αποκλεισμοί των εφοριών θα συνεχιστούν ολόκληρη την εβδομάδα ενώ το μεσημέρι της Τρίτης αγρότες που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ έκλεισαν συμβολικά για ένα δεκάλεπτο το δρόμο Χανίων – Ρεθύμνης.
Προμαχώνας

Με το βλέμμα στα... σύνορα συνεδριάζουν από το απόγευμα οι αγρότες του Προμαχώνα Σερρών.

«Η πρόταση θα είναι να παρατάξουμε τα τρακτέρ στο τελωνείο», λέει στο newpost ο επικεφαλής των αγροτών Παύλος Αραμπατζής.

Αιτωλοακαρνανία

Πρώτη συγκέντρωση στις  11.30 το πρωί, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο της Ερμίτσας Αγρινίου, πραγματοποίησε και η Ένωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιτωλοακαρνανίας.

Κάστρο Βοιωτίας

Αποφασισμένοι να στήσουν ένα δυνατό μπλόκο και να κινηθούν προς την Εθνική οδό στο ύψος του Κάστρου είναι οι αγρότες της Βοιωτίας που συγκεντρώνουν τρακτέρ στον περιφερειακό του Ορχομενού.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι για όλα και απειλούν με γενικευμένο αποκλεισμό αν η κυβέρνηση δεν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της απέναντι στα δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζουν, αιτήματά τους.