Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Η προσπάθεια να στηθούν 200 στρατιωτικές σκηνές στο γήπεδο του Ληξουρίου για να «φιλοξενήσουν» άστεγους κατοίκους, στέφθηκε από επιτυχία... τα ξημερώματα. 

Μέχρι αργά το βράδυ, υπό τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες-κρύο, βροχή και λασπωμένο χοτάρι-οι 150 φαντάροι είχαν καταφέρει να «φέρουν βόλτα» τις μισές.

Είναι μία μόνο έκφανση της καθημερινότητας στη «ραγισμένη» από το σεισμό Κεφαλονιά, όπου η κρατική μηχανή μάχεται ενάντια στα καιρικά φαινόμενα, στους αλλεπάλληλους μετασεισμούς και... στον κακό της εαυτό... Κανένας δεν σκέφτηκε, για παράδειγμα, ότι οι σκηνές θα έπρεπε να διαθέτουν ένα υποτυπώδες «πάτωμα» καθώς ήταν αδύνατο να διανυκτερεύσουν ολόκληρες οικογένειες ξαπλωμένες στο υγρό χώμα.

«Κάνουμε προσπάθειες για το καλύτερο δυνατό, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», λέει στο newpost ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το βράδυ της Τρίτης διανεμήθηκαν από το όργανο Πολιτικής Προστασίας που έχει συγκροτηθεί στην περιοχή, 3000 μερίδες φαγητού.

«Τους λείπουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Έχουμε εκκλήσεις για τρόφιμα, νερό, είδη καθαρισμού, είδη προσωπικής υγιεινής», λέει στο newpost ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης

Ήδη από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην περιοχή ομάδα εθελοντών της οργάνωσης η οποία μετέφερε και μεγάλη ποσότητα αγαθών.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια, από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι έλεγχοι στα κτίρια-πρώτα θα ελεγχθούν σχολεία και δημόσιοι χώροι-αφού ελέγχθηκαν τα λιμάνια, οι δρόμοι και το κτίριο που στεγάζει τις λιμενικές υπηρεσίες αλλά και τα δύο νοσοκομεία του νησιού.

Όσο για τη διανυκτέρευση των περίπου 4000 σεισμοπαθών... άλλη μια νύχτα στο καράβι, στα αυτοκίνητα, στα πούλμαν και μερικές δεκάδες στις σκηνές που πρόλαβαν να στηθούν.