Επτά τόνοι γάλα, τρεις ώρες τυροκόμηση και μια καλή μεγάλη παρέα, που γλέντησε μέχρι πρωίας, δείχνουν πως η συνεργασία και η αποφασιστικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όλων όσοι οργανώνουν τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού που πραγματοποιείται, κάθε Ιούλιο, τα τελευταία 4 χρόνια, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών Μυλοποτάμου.

Στο πλαίσιο αυτό, από χθες μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, παρασκευάστηκε ένα τυρί τύπου Γραβιέρα, το οποίο θα αποτελέσει την αφορμή η περιοχή και οι κτηνοτρόφοι της να μπουν στο Βιβλίο Γκίνες.

Πρόκειται για ένα κεφάλι τυρί πάνω από έναν τόνο, για το οποίο χρειάστηκαν 7 τόνοι πρόβειο γάλα, τρεις ώρες τυροκόμησης και μια μάζωξη ορεσίβιων κρητικών, στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, Γιάννης Παρασύρης, η τυροκόμηση έγινε με επιτυχία, το γάλα προσφέρθηκε εξ ολοκλήρου από βοσκούς των Ζωνιανών και η Γραβιέρα, που ζυγίζει σήμερα 1,130 κιλά, μεταφέρθηκε από το Πέραμα στα Ζωνιανά, όπου τοποθετήθηκε σε θάλαμο για να ωριμάσει επί 4 μήνες.

Στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η γιορτή Βοσκού και Τυριού, η Γραβιέρα θα ζυγιστεί δημόσια, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, εκπροσώπου του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), συμβολαιογράφου και κόσμου, και τα κιλά που θα δείξει η ζυγαριά θα σημειωθούν στο φάκελο, που θα αποσταλεί στα Ρεκόρ Γκίνες ως η Ρεθεμνιώτικη συμμετοχή.

«Η τυροκόμηση είναι μια συνεργασία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, με στόχο να αναδειχθεί η δύναμη της συνεργασίας μέσω της κοινής προσπάθειας», δήλωσε ο κ. Παρασύρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Μυοποτάμου, Μανόλης Κουλουρτζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια για το ρεκόρ Γκίνες, αλλά και η οργάνωση που έχει ξεκινήσει για τη Γιορτή του Βοσκού, καταδεικνύει την προσπάθεια της περιοχής, με τα μεγάλα προβλήματα λόγω γεωγραφικής θέσης, να στείλει μήνυμα πως υπάρχει αισιοδοξία ελπίδα για το μέλλον.

«Η γραβιέρα κάθε χρόνο ήταν και μεγαλύτερη… Ξεκίνησε 170 κιλά, τη δεύτερη χρονιά ήταν 250 κιλά, πέρυσι 440 και ο στόχος για τη φετινή Γραβιέρα είναι να ξεπεράσει τον τόνο», ανέφερε ο κ. Παρασύρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στους φετινούς στόχους είναι η καταγραφή των πολιτιστικών στοιχείων της επαρχίας των Ζωνιανών, η πραγματοποίηση ενός ντοκιμαντέρ και η συγγραφή βιβλίου με στοιχεία του πολιτισμού των κτηνοτρόφων, της κοινότητας των βοσκών, και παράλληλα η ανάδειξη της τυροκομίας, των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, που ξεκίνησε με την τυροκόμηση, με τις γυναίκες του χωριού να μαγειρεύουν για τους επισκέπτες, και τους βοσκούς να προσφέρουν τα προϊόντα τους, σημαντικός είναι και ο ρόλος της νεολαίας του χωριού των Ζωνιανών, που αριθμεί περίπου 1800 κατοίκους.