Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι διερχόμενοι οδηγοί από την Περιμετρική οδό της Αρχαίας Ολυμπίας και ειδικότερα στα τμήματα, μετά το Τούνελ «Εκεχειρία» και στην διασταύρωση Αρχαία Πίσα-Λάλα.

Κάθε χειμώνα, τα τελευταία -τουλάχιστον- οκτώ χρόνια, με κάθε έντονη βροχόπτωση, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας καλείται να απομακρύνει τους τόνους λάσπης που κατολισθαίνουν στην έξοδο του Τούνελ «Εκεχειρία», και καταλήγουν στο δρόμο, στο ρεύμα προς Λιναριά. Έστω κι αν δεν είναι δική του αρμοδιότητα, έστω κι αν έχει στείλει άπειρα έγγραφα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γνωστοποιώντας το πρόβλημα, ωστόσο, λύση ακόμα δεν έχει δοθεί.

Ο δήμος με το προσωπικό από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχήματος στο σημείο, σπεύδει κάθε φορά που βρέχει να απομακρύνει λάσπες, να καθαρίσει και να πλύνει το οδόστρωμα, να τοποθετήσει κώνους, μέχρι…την επόμενη βροχή.

«Κάναμε παρέμβαση με μηχανήματα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και πλύναμε με τα πυροσβεστικά μας οχήματα το οδόστρωμα γιατί θα υπήρχε κίνδυνος ατυχημάτων από τις λάσπες. Επίσης, ενημερώσαμε εγγράφως, για πολλοστή φορά, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Βέβαια, δεν έμεινε μόνο στα έγγραφα, αλλά κάθε φορά ενημερώνει και τηλεφωνικά, λαμβάνοντας υποσχέσεις ότι «θα έρθουν». Βέβαια, αυτό δεν είναι λύση αλλά ημίμετρο για ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο, δε θα μπορεί ούτε έτσι να λυθεί. Κι αυτό γιατί ο χώρος που ο δήμος μετέφερε τα υλικά της κατολίσθησης έχει κορεστεί και επιπλέον, ο δήμος δεν διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα για την απομάκρυνσή της λάσπης από την περιοχή.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού, σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από το τούνελ, υπάρχει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα καθίζησης, ακριβώς απέναντι από την διασταύρωση για Λάλα - Αρχαία Πίσα.

Μια καθίζηση που δεν φαίνεται και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. «Τα νερά και τα φερτά υλικά που «κατεβαίνουν» από το τμήμα της πλαγιάς, στην ανάβαση προς Λάλα, κυλούν ανεξέλεγκτα και καταλήγουν στο ρεύμα προς Λιναριά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο νεροφάγωμα, να έχει «κουφώσει» το οδόστρωμα και οι προστατευτικές μπάρες να βρίσκονται ουσιαστικά…στον αέρα» εξηγεί ο κ.Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας μεν ότι ο δήμος έχει τοποθετήσει προειδοποιητικούς κώνους, αλλά οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.