Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Δέκα ημέρες μετά τον πρώτο και πέντε ημέρες μετά το δεύτερο σεισμό, η τοπική αυτοδιοίκηση της Κεφαλονιάς δείχνει να ξυπνάει.

Από το απόγευμα της Τετάρτης αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και μιάμιση βδομάδα.

Οι σκηνές-στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον-απέκτησαν «πάτωμα»...στρατιωτικά, ελικόπτερα C-130 μετέφεραν πλαστικές βάσεις για να τοποθετηθούν στο εσωτερικό τους και να μην κοιμούνται στο υγρό γρασίδι οι οικογένειες των σεισμοπλήκτων.

Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ, δεν κοιμούνται πια «κατάχαμα» στο παρκέ: μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η θλιβερή εικόνα, μεταφέρθηκαν κρεβάτια στα οποία ξαπλώνουν από χθες το βράδυ οι ταλαιπωρημένοι ηλικιωμένοι.

Τα πρωτα κοντέινερ έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ληξούρι-θα στεγαστούν σχολικές τάξεις για να ξεκινήσουν τα μαθήματα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Κουζίνα και μαγειρεία για τα συσσίτια επιτέλους, υπάρχουν. Το πολεμικό πλοίο «Ικαρία» κατάφερε να «δέσει» και παίζει το αυτό το ρόλο.

Όσο για τα υπόλοιπα... νά ΄ναι καλά η ιδιωτική πρωτοβουλία: τρόφιμα και εμφιαλωμένα νερά καταφτάνουν συνεχώς, ως δωρεές επιχειρήσεων, δήμων και απλών πολιτών.

Οι μέρες -και οι νύχτες- που έρχονται θα είναι όλο και πιο δύσκολες για τους σεισμόπληκτους του νησιού, καθώς οι άστεγοι υπολογίζονται σε 5000. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο Γολγοθάς μόλις άρχισε.

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες δέσμη μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες από τον σεισμό.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά όλες οι δράσεις που θα ληφθούν ωστόσο χθες το βράδυ μια «πρώτη γεύση» δόθηκε στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί το ποσό των 500 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους, το ποσό των 6.000 ευρώ για οικοσκευή, επιδότηση για ανακατασκευές σπιτιών και επιχειρήσεων σε ποσοστό 80% με το 20% να είναι υπό τη μορφή άτοκου δάνείου.

Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς θα εξαιρεθούν για έναν χρόνο από το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Με εντολή της κυβέρνησης μεταφέρονται στο νησί 45 προκάτ αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές. Σε δύο μήνες θα είναι λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, με το υπουργείο Υποδομών να είναι υπεύθυνο για την προώθηση των εργασιών.

Παράλληλα, θα αποκατασταθεί άμεσα ο δρόμος που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ θα μεταβεί στην Κεφαλονιά για να ενισχύσει τις δημοτικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση της ύδρευσης.

Όπως αποφασίστηκε σε κάθε αρμόδιο υπουργείο θα υπάρχει κάθετη δομή υπό τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, με τον συντονισμό τους να αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης  Βαρτζόπουλος και την γενικότερη εοπτεία ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.