Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την παροχή χρηματοδότησης στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι κάτοικοί της περνούν δύσκολες ώρες εξαιτίας και της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό με απάντηση.

Η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε, νωρίτερα ότι θα διετεθεί στον δήμο Κεφαλονιάς οικονομική ενίσχυση ύψους 2 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων της χώρας.

Από την πλευρά του, Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, σχετικά με την προσφορά 5 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας για τη στήριξη των σεισμόπληκτων.

Ο κ. Σγουρός ζητά την εξεύρεση πρόσφορης νομικά λύσης, που θα επιτρέψει την εκταμίευση των χρημάτων από την Περιφέρεια Αττικής και θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα φθάσουν έγκαιρα στον τελικό τους προορισμό.

Όπως σημειώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής στην επιστολή του, για να γίνει αυτό απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη μεταφορά τους, είτε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είτε την κατάθεσή τους σε Ειδικό Λογαριασμό που θα δημιουργηθεί για τους σεισμοπαθείς.

Και διευκρινίζει ότι τα χρήματα προορίζονται για την κάλυψη άμεσων αναγκών των κατοίκων του νησιού, προμήθεια υγειονομικού υλικού και επισκευές.

Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 20 Μαρτίου η προθεσμία για τους επενδυτές που εντάχθηκαν υπό προϋποθέσεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους σε αυτό.

Κακοκαιρία και... κακεντρεχείς

Αντιμέτωποι και με καταιγίδες θα τεθούν οι σεισμοπαθείς, που αναμένεται να επιδεινώσουν τις ήδη δυσχερείς συνθήκες που τους κληροδότησε ο Εγκέλαδος.

Συγκεκριμένα, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, με τη θερμοκρασία να φτάσει το πολύ έως 15 βαθμούς Κελσίου. Το σκηνικό του καιρού θα βελτιωθεί από τη νύχτα.

Την ίδια ώρα, οι άστεγοι υπολογίζονται σε 5.000, ενώ κάποιοι τολμούν να παίζουν με την απελπισία και την αγωνία των κατοίκων. Ένας 44χρονος συνελήφθη χθες στην Κυπαρισσία για διασπορά ψευδών φημών, αφού κάλεσε 62χρονη μέσω κινητού τηλεφώνου «προειδοποιώντας» την για επικείμενη ισχυρή σεισμική δόνηση!

Τα κυβερνητικά μέτρα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες δέσμη μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες από τον σεισμό.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά όλες οι δράσεις που θα ληφθούν ωστόσο χθες το βράδυ μια «πρώτη γεύση» δόθηκε στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί το ποσό των 500 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους, το ποσό των 6.000 ευρώ για οικοσκευή, επιδότηση για ανακατασκευές σπιτιών και επιχειρήσεων σε ποσοστό 80% με το 20% να είναι υπό τη μορφή άτοκου δάνείου.

Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς θα εξαιρεθούν για έναν χρόνο από το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Με εντολή της κυβέρνησης μεταφέρονται στο νησί 45 προκάτ αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές. Σε δύο μήνες θα είναι λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, με το υπουργείο Υποδομών να είναι υπεύθυνο για την προώθηση των εργασιών.

Παράλληλα, θα αποκατασταθεί άμεσα ο δρόμος που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ θα μεταβεί στην Κεφαλονιά για να ενισχύσει τις δημοτικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση της ύδρευσης.

Όπως αποφασίστηκε σε κάθε αρμόδιο υπουργείο θα υπάρχει κάθετη δομή υπό τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, με τον συντονισμό τους να αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης  Βαρτζόπουλος και την γενικότερη εοπτεία ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.