Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Νέο κρούσμα κακοδιαχείρισης στον ΟΚΑΝΑ ανακάλυψε την περασμένη Δευτέρα - «εντελώς τυχαία» όπως αναφέρει στο newpost-η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, όπως αποκαλύπτει η κ. Μακρή, ψηφίστηκε από το Δ.Σ του Οργανισμού, ξεκίνησε η υλοποίησή του, προσελήφθησαν εργαζόμενοι και πληρώνονταν-και υπερωριακά-«χωρίς όμως η πρόεδρος και ο διευθυντής να έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος».

Πρόκειται για πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων στα σωφρονιστικά καταστήματα Κορυδαλού και Πατρών, για το οποίο δαπανήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ περίπου 380.000 ευρώ, σε σύνολο 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το κόστος του προγράμματος, χωρίς να έχει προηγουμένως εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας.

Για το θέμα αυτό η υφυπουργός προανήγγειλε μέσω του newpost ότι το πρωί της Παρασκευής θα υποβάλλει νέα μήνυση.

Η κ. Μακρή αναφέρθηκε και στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας- Πρόνοιας, το οποίο χαρακτήρισε «καταπέλτη» για τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και πρόσθεσε πως «πέρα από τις διαπιστώσεις καθιστούν βάσιμους τους φόβους του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πόρισμα καταλήγει ζητώντας ειδικό διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο συνολικά για τα έτη 2011-2012, κάτι που επιβεβαιώνει και τη σκοπιμότητα για τις μέχρι τώρα νομικές μου κινήσεις».

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το πόρισμα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων:

  • Δεν υπήρχαν συνοδευτικά στοιχεία των δαπανών (συμβάσεις, ασφαλιστικές και φορολλγικές ενημερότητες κλπ)
  • Βρέθηκαν τιμολόγια χωρίς εντάλματα
  • Βρέθηκαν αποδείξεις πληρωμής επισυναπτόμενες σε διαφορετικά εντάλματα
  • Βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις σε τιμολόγιο
  • Ο αριθμός των υπαλλήλων δεν συμβαδίζει σε δύο καταστάσεις
  • Ο ΟΚΑΝΑ είχε έναν μόνο λογαριασμό στον οποίο διοχέτευε όλα τα ποσά που λάμβανε ως χορηγήσεις, όταν αποτελεί διαχειριστική αρχή να υπάρχει ξεχωριστός λογαριασμός για κάθε κονδύλι, ανάλογα με την προέλευση και τον σκοπό των χρημάτων.

Ήδη η υφυπουργός έχει υποβάλλει μήνυση για 3,4 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν ένα ποσό αδιάθετο που βρισκόταν στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ και το οποίο δεν υπάρχει πλέον, και για 5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ - για τη δημιουργία νέων κέντρων πρόληψης και τη στελέχωσή τους - τα οποία, όπως λέει «κανείς δεν ξέρει πού πήγαν».