Επιμέλεια: Τιτίκα Ανουσάκη 

Μια από τις πιο δύσκολες νύχτες πέρασαν οι κάτοικοι του Ληξουρίου. Λαβωμένοι από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου ήρθαν αντιμέτωποι και με τις κακές συνθήκες, βροχή και πάρα πολύ υγρασία αλλά και με την πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. 

Ένα λεπτό πριν από τις 11 μετασεισμός 4,2 Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους ενώς στις 5:26 τα ξημερώματα ταρακουνήθηκαν από ισχυρό μετασεισμό μεγέθους επίσης 4,2 Ρίχτερ.

Στις σκηνές μπήκε δάπεδο ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους περίπου 4.000 αστέγους, αν και οι περισσότεροι προτιμούν είτε φιλικά σπίτια τα οποία δεν έχουν υποστεί ζημιές είτε τα αυτοκίνητά τους. 

Ο κανονικός ρυθμός στο Ληξούρι θα αργήσει να επιστρέψει ωστόσο δειλά δειλά τα πρώτα μαγαζιά ανοίγουν αν και οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν τεράστιες. 

Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν στηθεί ομάδες που μαζεύουν τα αναγκαία από τρόφιμα αλλά και ρουχισμό για τους πληγέντες από τον σεισμό ενώ δεν λείπουν και οι μεγάλες προσφορές από τους Έλληνες επιχειρηματίες που δείχνουν την ανθρωπιά τους. 

Την ίδια ώρα στην πρώτη διυπουργική που πραγματοποιήθηκε χθες προσδιορίστηκαν με ακρίβεια τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους ενώ ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος ορίσθηκε από τον πρωθυπουργό επικεφαλής των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων ώστε να λειτουργήσει μία κάθετη δομή που θα επιτρέψει να αποφεύγονται καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. 

Στη σύσκεψη μετείχαν γενικοί γραμματείς και στελέχη από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τα θέματα που εξετάστηκαν και ορίστηκαν ως άμεσης προτεραιότητας ήταν:

- Η επιδότηση κατά 80% του ποσού για τις επισκευές κτιρίων και κατά 20% με άτοκο δάνειο
- Η επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ τον μήνα
- Η επιδότηση οικοσκευής έως 6.000 ευρώ
- Η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων για το 2014
- Η αποκατάσταση της λειτουργίας του λιμένος Ληξουρίου εντός δύο μηνών
- Επισκευές στον κύριο οδικό άξονα της Κεφαλονιάς
- Η τοποθέτηση 45 αιθουσών διδασκαλίας προκάτ, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία του νησιού 

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης: 

- Προσδιορίσθηκαν επακριβώς τα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών και υπηρεσιών στο νησί της Κεφαλονιάς.
- Καταρτίσθηκε ο Οδικός Χάρτης ενεργειών για την επίτευξη των στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Ορίσθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα συμμετέχουν σε Ομάδες Εργασίας για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη.
- Συμφωνήθηκαν οι δράσεις για την υποστήριξη του τοπικού κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο