Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Αποζημιώσεις και δάνεια περίμεναν, Ρίχτερ έλαβαν, οι κάτοικοι της Αμφίκλειας που είχαν χτυπηθεί από δύο μεγάλους σεισμούς τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2013.

Την ίδια ώρα στην περιοχή τους έχουν «μεταναστεύσει» και οι επιστημονικές διαφωνίες για το... τι τους περιμένει.

«Δεν ανησυχούμε από τις τελευταίες δονήσεις γιατί πιστεύουμε ότι είναι μετασεισμοί και όλοι, τοπικές αρχές και κάτοικοι, είμαστε ψύχραιμοι», λέει στο newpost ο δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας Θεόδωρος Ντούρος.

Δεν παραλείπει, όμως, να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι έξι μήνες μετά, ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της... εξαγγελίας.

«Στην ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα περίπου 240 σπίτια. Αυτά τα σπίτια πληρώνουν κανονικά το “χαράτσι” της ΔΕΗ, ενώ όσα μας είχαν υποσχεθεί για αποζημιώσεις και δάνεια για επισκευές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί γιατί δεν τα έχουν υπογράψει οι υπουργοί», λέει ο δήμαρχος.

Οι επιστήμονες, πάντως, βρήκαν νέο πεδίο γεωγραφικής αντιπαράθεσης στην Αμφίκλεια.

Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου. Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δήλωσε την Πέμπτη στο ΑΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για οτιδήποτε άλλο εκτός από μετασεισμική ακολουθία», λέει στο newpost ο Θανάσης Γκανάς, Γεωλόγος, Ερευνητής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Στην περιοχή αυτή έγιναν δύο σεισμοί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2013. Οι δονήσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε είναι απολύτως αναμενόμενος στο πλαίσιο της μετασεισμικής εξέλιξης που φυσιολογικά διαρκεί εδώ και έξι μήνες», καταλήγει.