Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας ταξιδιωτικών πρακτόρων TUI επισκέφθηκε την πληγείσα χερσόνησο της Παλικής και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις ή άλλα προβλήματα, κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες, κατά την επικοινωνία που είχε μαζί τους, ανέφεραν «business as usual» (δουλειά ως συνήθως). Αρχικά τα ξένα τουριστικά πρακτορεία ζήτησαν να ενημερωθούν για την εικόνα του νησιού μετά τον σεισμό, από τον πρόεδρο των ξενοδόχων. Εκείνος τους παρουσίασε την ακριβή εικόνα και ζήτησε να στείλουν έναν εκπρόσωπο τους, προκειμένου να φωτογραφίσει και να διαπιστώσει ο ίδιος όσα τους μεταφέρθηκαν.

«Ήρθε εκπρόσωπος από τη TUI, η οποία έχει μεγάλο πρόγραμμα στην Παλική, φωτογράφισε και μετά επικοινώνησαν μαζί μου να με ευχαριστήσουν, γιατί διασταύρωσαν την εικόνα, που τους είχα παρουσιάσει» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι στην πληγείσα περιοχή της Παλικής, τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός στην τουριστική υποδομή, στην παραλιακή οδό του Ληξουρίου και στον οδικό άξονα που τη συνδέει με το Αργοστόλι, γρήγορα και εύκολα θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. 

Σημειώνεται ότι στην Παλική λειτουργούν 10 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τρία μεγάλα, δηλαδή 500-1.000 κλίνες, ενώ συνολικά η περιοχή, μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαθέτει 5.000 τουριστικές κλίνες.

Τα παιδιά του σεισμού έχουν ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν, καθώς τα σχολεία της Κεφαλονιάς δεν θα ανοίξουν ούτε την εβδομάδα που έρχεται.

Ήδη ακούγονται φωνές που κάνουν λόγο για πραγματικό τορπιλισμό των ονείρων των μαθητών της Γ΄Λυκείου του νησιού για την διεκδίκηση μιας θέσης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη χάσει μαθήματα δέκα ημερών, αφού πολλά σχολικά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές από τον πρώτο σεισμό, και θα χάσουν κι άλλες διδακτικές ώρες αφού τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή δεν θα μπουν σε σχολικές αίθουσες.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Κεφαλλονιάς λαμβάνοντας υπόψη:

1) Το γεγονός ότι ο επανέλεγχος του συνόλου των σχολικών κτιρίων από τα αρμόδια κλιμάκια του Ο.Σ.Κ. ολοκληρώθηκε την 6/2/2014

2) Τις σχετικές καταστάσεις μετασεισμικών αυτοψιών που παραδόθηκαν στο Δήμο Κεφαλλονιάς την 6/2/2014

3) Την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των προτεινομένων εργασιών όπου αυτές προέκυψαν από τις ανωτέρω αυτοψίες

4) Την ανάγκη για ενημέρωση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας (Γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών) σχετικά με τα αποτελέσματα του ανωτέρω έλεγχου αλλά και σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις για την ομαλή επαναλειτουργία της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας

Αποφάσισε :

1. Την παράταση αναστολής της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΙΕΚ) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων)μέχρι και την Παρασκευή 14/2/2014

2. Την διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων για κάθε ενδιαφερόμενο την Τρίτη 11/2/2014 και ώρα 18:00μ.μ. στο Αργοστόλι στο χώρο του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων και την Τέταρτη 12/2/2014 και ώρα 18:00μ.μ. στο Ληξούρι στο χώρο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου».