Αναμφισβήτητα, o ρόλος του γονιού  είναι εξαιρετικά δύσκολος και κανένας ποτέ δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος με την εκτέλεση των καθηκόντων του ως γονέας.
 
Συγχρόνως το γεγονός ότι   ζούμε σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη εποχή  έχει ως αποτέλεσμα  οι  περισσότεροι   γονείς   να αισθάνονται όλο και πιο δύσκολα στις σχέσεις με τα παιδιά τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς  δεν υπάρχουν  μαγικές “συνταγές” και οδηγίες από τους ειδικούς στο τι μπορεί να κάνει κάποιον  «καλύτερο» γονέα  γιατί κάθε γονιός  όπως και κάθε παιδί,  έχει τη δική του μοναδικότητα.
 
 Η γενική παραδοχή όμως πλέον, όπως αναφέρει αποκλειστικά στο onMed.gr η κυρία Δώρα Φούντα, Κοινωνιολόγος, BA, MPhil.  Life & Career Coach, Diploma in Coaching, University of Cambridge,  είναι, ότι γονιός δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι και στο πλαίσιο αυτό το coaching  δίνει τη δική του συμβολή στη βελτίωση της επικοινωνίας παιδιών και γονέων.
 
Κίνηση κλειδί στο Coaching είναι ο γονιός να δει και να πιστέψει πρώτα από όλα ο ίδιος  στο παιδί  του και στη συνέχεια να το βοηθήσει να  αγαπήσει τον εαυτό του, να αντιληφθεί τα θετικά του και να δημιουργήσει τη δική του προσωπική και επαγγελματική  πορεία στη ζωή. «Δουλειά» του γονιού είναι να δει τις δυνατότητες του παιδιού του και να τις αναπτύξει  έτσι όπως ακριβώς ο προπονητής στον αθλητισμό  αναλαμβάνει  το μικρό παιδί και το κάνει πρωταθλητή.
 
Ο κάθε γονιός όμως μεγαλώνει το παιδί του με τον τρόπο που τον μεγάλωσαν οι γονείς του και ασυνείδητα πολλές φορές επαναλαμβάνει πράγματα που σαν παιδί είχε ορκιστεί ότι δεν θα επαναλάβει στα δικά του παιδιά …Επειδή όμως όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και εξάσκησης, μια καλή λύση είναι η εκπαίδευση των γονέων μέσω σεμιναρίων που θα βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες να  διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν  την κοινωνικοποίηση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Αναλυτικότερα,  το coaching με  τις τεχνικές του μπορεί  να μας βοηθήσει να γίνουμε  πιο αποτελεσματικοί ως γονείς.
 
‘Ένας αλάνθαστος οδηγός είναι να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες και τεχνικές  του  Coaching σύμφωνα με τους οποίους  για να γίνουμε   πιο αποτελεσματικοί ως γονείς ακολουθούμε πιστά  τα παρακάτω tips:

 Βοηθάμε τα παιδιά   να μάθουν ποιοι/ποιες, για να τους οδηγήσουμε στην αυτογνωσία

Τα μαθαίνουμε  να ορίζουν ξεκάθαρους στόχους

Τα μαθαίνουμε τα να οραματίζονται  το μέλλον τους και την επιτυχία

Πάνω από όλα όμως, ας μην ξεχνάμε ότι ο γονιός, λειτουργεί ως μοντέλο πρότυπο για τα παιδιά και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο   να  επενδύουμε  πάντα και στη δική μας προσωπική ευημερία για να μπορέσουμε να  ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις που έχει ο γονεϊκός ρόλος.