Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην υπόθεση του πενταπλού φόνου στην Αγία Νάπα της Κύπρου έπειτα από νέα κατάθεση που «έδωσε» ονόματα για την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Η ΕΛ.ΑΣ. από όταν συνέβη η δολοφονία πέντε φρουρών ασφαλείας γνωστού επιχειρηματία της Αμμοχώστου στην Αγία Νάπα επιχείρησε πολλές φορές να βρει συσχετισμούς του εν λόγω φονικού με τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ελλάδα που παρουσίαζαν σοβαρές ομοιότητες στη μεθοδολογία φέροντας μάλιστα ως παραδείγματα την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και το χτύπημα στη Χρυσή Αυγή.

Να σημειωθεί ότι, τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, επέβαλε την Παρασκευή το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, στους κατηγορούμενους Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και Αναστάσιο Τσεχιλίδη για την υπόθεση του πενταπλού φόνου στην Αγία Νάπα που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012.

Οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης κρίθηκαν ένοχοι μετά από ακροαματική διαδικασία σε πέντε κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης και σε τρεις κατηγορίες μεταφοράς πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών.

Μετά την καταδίκη, ο Τάσος Τσεχιλίδης ζήτησε να δώσει κατάθεση στην αστυνομία, στην οποία κατονόμασε τον άνθρωπο που έδωσε το όπλο και τα χρήματα, αλλά και αυτούς που διέταξαν το συμβόλαιο θανάτου που είχε ως βασικό στόχο τον Φάνο Καλοψιδιώτη.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρουν πως παραδέχθηκε τη σχέση του ίδιου και του Μαμαλικόπουλου με τον αντιεξουσιαστικό χώρο στην Ελλάδα και αποκάλυψε περιοχές που βρίσκονται κρυμμένα όπλα για τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Δ. Μαμαλικόπουλος είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και χθες μεταφέρθηκε στον ψυχίατρο των φυλακών.

Εκτός από την καταδίκη έχει να αντιμετωπίσει και την εγκατάλειψή του από τη σύντροφό του στην Ελλάδα, κάτι που όπως λένε συγκρατούμενοί του, του έχει στοιχίσει πολύ.

Με την κατάθεση Τσεχιλίδη ξετυλίγεται έτσι το κουβάρι δύο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα, η μια αφορά στην εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, ενώ εξετάζεται και η σχέση Μαμαλικόπουλο με πρόσωπα που σχετίζονται με την δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Ο τρόπος και η μέθοδος καθορίζουν μια αλληλουχία συμπτώσεων και διασύνδεσης των μακελειών. Η σκηνή της πενταπλής κατά παραγγελίας δολοφονίας καταγράφηκε στις κάμερες και όπως διαπιστώθηκε, δεν κράτησε παραπάνω από πέντε δευτερόλεπτα. Χιλιοστό παραπάνω, όπως στο Νέο Ηράκλειο και στη δολοφονία του δημοσιογράφου. Τότε η ΕΛ.ΑΣ. έβλεπε ότι η Σέχτα Επαναστατών «έφερνε» στη μεθοδολογία της Αγίας Νάπας. Την ευθύνη ωστόσο για την επίθεση στη Χρυσή Αυγή ανέλεβαν οι Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις.

Ομοιότητες με την Αγία Νάπα είχαν βρει οι αστυνομικοί και στο χτύπημα στις 27 Οκτωβρίου του 2009 στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής. Με προκήρυξη του ο «Επαναστατικός Αγώνας» αρνήθηκε ότι συσχετίστηκε μʼ εκείνη τη ενέργεια κι έκτοτε παραμένει ορφανή. Η οργάνωση  ΟΠΛΑ ανέλαβε την ευθύνη χωρίς να κάνει επανεμφάνιση.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ. παραμένει επιφυλακτική μετά τις αποκαλύψεις και δεν ενστερνίζεται ακόμη κανένα σενάριο, ενώ εξετάζει προσεκτικά τις πληροφορίες που δόθηκαν. Για το λόγο αυτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. μεταβαίνει στην Κύπρο ώστε να εξετάσει τα νέα δεδομένα από κοντά, τα οποία μπορεί να ανοίξουν και τον ασκό του Αιόλου σχετικά με αποκαλύψεις για την νεοτρομοκρατία στην Ελλάδα.

ΑΝ. ΓΑΛ.