Γράφει η Αναστασία Γαλάνη
 
Συνεχίζεται ο «αναβρασμός» στο Δημόσιο με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, την Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δηλώνουν έτοιμοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στη διαθεσιμότητα όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα.
 
Κάνοντας συνολική τοποθέτηση στα προβλήματα του δημόσιου τομέα, η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων,  ΑΔΕΔΥ, επιμένει ότι το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βάζει λουκέτο στις μοναδικές Δημόσιες Δομές και εξυπηρετούσαν εκατομμύρια εργαζόμενους.
 
Τον Μάρτιο μένουν εκτός Δημοσίου οι σχολικοί φύλακες, οι καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που προωθείται για ψήφιση από τη Βουλή, ετοιμάζονται νέες απολύσεις και δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός απολύσεων μέσω των δήθεν «αξιολογήσεων» των Δημοσίων Υπαλλήλων και μέσω της κατάργησης δεκάδων Οργανισμών του Δημοσίου, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ.
 
Φέτος εργάζονται 15.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία από πέρσι και 25.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο Δημόσιο λόγω των συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα πολλές Υπηρεσίες να υπολειτουργούν ή να κλείνουν, ενώ ετοιμάζονται άλλες 12.500 διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο.
 

Οι αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου

 
Ταυτόχρονα, μειώσεις από 4 ευρώ έως 65 ευρώ αλλά και αυξήσεις από 9 έως 17 ευρώ το μήνα θα δουν από τον ερχόμενο μήνα στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 εξαιτίας των αλλαγών που θα έχουν στις κρατήσεις για την επικουρική σύνταξη.
 
Οι μεταβολές αυτές προκαλούνται από ένα… τρικ που αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέα κρατήσεις.
 
Το τρικ είναι ότι πλέον οι κρατήσεις θα γίνονται όχι επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που βάσει του νέου μισθολογίου διατηρούνται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2011 (μόνο ως προς τις κρατήσεις), αλλά θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους και όχι στις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/11, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
 
Σύμφωνα με το νόμο, οι κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη επιβάλλονται σε αποδοχές μέχρι τα 1666 ευρώ, ενώ οι τυχόν υπέρτερες του ποσού αυτού αποδοχές δεν θεωρούνταν συντάξιμες, δηλαδή δεν αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης.
 
Το ΕΤΕΑ με την εγκύκλιο «καταργεί» το όριο των 1.666 ευρώ και πλέον δίνει την εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου να επιβάλουν την εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή και σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ.
 
Παράλληλα, το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προβλέπει το κλείσιμο 21 οργανισμών του Δημοσίου προκαλεί αναβρασμό στο Δημόσιο αφού η κατάσταση με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων δεν έχει διευθετηθεί ακόμη.
 

Οι προσλήψεις

 
Παρόλα αυτά, «ανάσα» στο Δημόσιο αναμένεται να δώσουν οι περισσότερες από 10.000 προσλήψεις  του 2014.
 
Οι εν λόγω προσλήψεις σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γίνονται προκειμένου να καλυφθούν θέσεις που δεν είναι δυνατό να καλυφθούν λόγω ειδίκευσης ή απαιτούμενων προσόντων, από το προσωπικό που βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
 
Ωστόσο, το υπουργείο είναι δεσμευμένο για 11.000 απολύσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.