Γράφει η Ντία Μούλου
 
Κι ενώ η μετασεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά συνεχίζεται, με τελευταία τα 4,7 Ρίχτερ στις 10:23 το πρωί, οι κάτοικοι εξακολουθούν να περνούν τον δικό τους γολγοθά, με πολλούς από αυτούς να επιλέγουν να εγκαταλείπουν το νησί με κάθε μέσο. 
 
Παράλληλα, αγκυροβόλησε σήμερα στο Ληξούρι το 174 μέτρων κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise», προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές. Οι κάτοικοι θα μεταφέρονται με λάντζες επί του πλοίου, το οποίο θα διατεθεί για τη φιλοξενία 600 κατοίκων για ένα δίμηνο.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας προς το υπουργείο Ναυτιλίας, θα δοθούν δωμάτια με θέρμανση και παροχή ζεστού νερού, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής των φιλοξενουμένων επί του πλοίου θα προσφέρεται πρωϊνό και δείπνο. Ακόμη, όπως αναφέρεται, οι προς επιβίβαση φιλοξενούμενοι θα εφοδιαστούν με ηλεκτρονική κάρτα επιβίβασης που θα φέρει προσωπική φωτογραφία.
 
Όσον αφορά στην αλληλεγγύη προς το πολύπαθο νησί της Κεφαλονιάς, αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και εκφράζεται είτε ηθικά, είτε υλικά. Για παράδειγμα, χθες ο στρατός μετέφερε 140 κρεβάτια προσφορά του Ομίλου Φουρλή.
 

Φεύγουν από το Ληξούρι

 
Τα περισσότερα προβλήματα όμως εξακολουθεί να τα αντιμετωπίζει το Ληξούρι. Η πόλη μοιάζει άδεια, καθώς οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών είναι κλειστά, ενώ τα μπάζα είναι συγκεντρωμένα στις γωνιές. 
 
Μέχρι στιγμής, υπό τον φόβο του Εγκέλαδου, περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι του Ληξουρίου έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους με πλοία και αεροπλάνα, ενώ όσοι έμειναν πίσω κοιμούνται σε αυτοκίνητα και αντίσκηνα.
 

Τι έδειξε ο έλεγχος στα σπίτια

 
Προσωρινά μη κατοικήσιμα, κρίθηκαν τα 1.400 από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης Σταύρος Τραυλός.
 
Επίσης αποφασίστηκε, η μετεγκατάσταση δύο σχολείων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου καθώς του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία, αναμένεται να στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου. 
 
Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών, της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του Υπουργείου Υποδομών, κάνουν αυτοψίες σε κτίρια.
 

Κλειστά τα σχολεία

 
Τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο νησί, καθώς πολλά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν προσφέρονται για μάθημα. 
 
Ήδη έχουν χαθεί αρκετές διδακτικές ώρες, με τους υποψήφιους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας να βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
 
Ενημέρωση ζήτησαν ταξιδιωτικοί πράκτορες του εξωτερικού
 
Δεν θα υπάρξουν προβλήματα ή ακυρώσεις την ερχόμενη τουριστική περίοδο, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας ταξιδιωτικών πρακτόρων TUI επισκέφθηκε την πληγείσα χερσόνησο της Παλικής.
 
Τα ξένα τουριστικά πρακτορεία ζήτησαν αρχικά να ενημερωθούν για την εικόνα του νησιού μετά τον σεισμό, από τον πρόεδρο των ξενοδόχων. Εκείνος τους παρουσίασε την ακριβή εικόνα και ζήτησε να στείλουν έναν εκπρόσωπο τους, ώστε να φωτογραφίσει και να διαπιστώσει ο ίδιος όσα τους μεταφέρθηκαν.