Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το περιστατικό εμπρησμού των διοδίων στη Μαλακάσα που έλαβε χώρα χτες έπειτα από αντιδράσεις πολιτών και της τοπικής κοινότητας για την αύξηση των διοδίων. 

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής στο Μαρούσι βρέθηκε το πρωί ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος μαζί με το επιτελείο του δήμου και τους αντιδημάρχους προκειμένου να καταθέσει σχετικά με το χθεσινό εμπρησμό του κουβουκλίου στα διόδια της Μαλακάσας. Η Αστυνομία αρχικά ανέφερε ότι έγιναν εννέα προσαγωγές ωστόσο η προανάκριση ολοκληρώθηκε και οι προσαγωγές έγιναν συλλήψεις καθώς προέκυψαν στοιχεία από τα βίντεο του χθεσινού εμπρησμού.

«O δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος και οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Τσεκρεζής και Βαγγέλης Λεμπούσης συνελήφθησαν και θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες», όπως ανέφεραν στο newpost συνεργάτες του δημάρχου. «Οι δικηγόροι του δήμου μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται για σύλληψεις και όχι προσαγωγές όπως λέει η ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα εκτός από τον δήμαρχο έχουν συλλήφθεί αιρετοί, προέδροι τοπικών συλλόγων και πολίτες που πήγαν να καταθέσουν και κρατούνται. Μέχρι στιγμής έχουμε ενημέρωση για 9 συλλήψεις» αναφέρουν στο newpost συνεργάτες του δημάρχου. 

Οι κάτοικοι του Ωρωπού από την πλευρά τους βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό και αντιδρούν στις συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις στα διόδια, ενώ οι εργαζόμενοι στο δήμο κατέβασαν ρολά. 

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος κ. Οικονομάκος διευκρίνισε ότι «Σήμερα 10/2/2014 έγινε σύλληψη και ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εμού του Δημάρχου Ωρωπού, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων φορέων του Δήμου Ωρωπού. Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το χθεσινό μεμονωμένο επεισόδιο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση βίας από όπου και αν προέρχεται. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τον τόπο μας με κάθε ειρηνικό και νόμιμο τρόπο.

Η απροειδοποίητη και υπέρογκη αύξηση του αντιτίμου των διοδίων (8 σταθμοί διοδίων εντός ορίων του Δήμου Ωρωπού) που καταρρακώνει την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες, καθώς και όλους τους κατοίκους της περιοχής, μας βρίσκει αντίθετους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των συμπολιτών μας».

Αν και δεν έχει συσταθεί ακόμη κατηγορία εναντίων τους, οι προσαγωγές έρχονται στον απόηχο της αυταπάγγελτης δίωξης της εισαγγελείας για τα επεισόδια στα διόδια, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του δήμου Ωρωπού, οι φερόμενες ως προσαγωγές από το αστυνομικό τμήμα Ωρωπού, του δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου και των αντιδημάρχων  Χρήστου Τσεκρεζή και Βαγγέλη Λεμπούση, είναι συλλήψεις  και γι αυτό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έχουν κλείσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου. 

Ο κ. Οικονομάκος που ήταν παρών χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων που διοργάνωσε και ο δήμος, βρέθηκε το πρωί στο χώρο που παραδόθηκε στις φλόγες το κουβούκλιο των διοδίων και καταδίκασε για μία ακόμη φορά το γεγονός. Ωστόσο τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι καθώς σε το κόστος της μετακίνησής τους αυξάνεται υπέρμετρα.