current views are: 2

10 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση10:20

ΟΛΜΕ: Δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Κεφαλονιάς

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο λαό και την εκπαιδευτική κοινότητα της Κεφαλονιάς εκφράζει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, κλιμάκιο της οποίας θα βρεθεί στο νησί τις επόμενες ημέρες.

Δημοσίευση 10:20’
αρθρο-newpost

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο λαό και την εκπαιδευτική κοινότητα της Κεφαλονιάς εκφράζει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, κλιμάκιο της οποίας θα βρεθεί στο νησί τις επόμενες ημέρες.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο λαό και την εκπαιδευτική κοινότητα της Κεφαλονιάς εκφράζει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, κλιμάκιο της οποίας θα βρεθεί στο νησί τις επόμενες ημέρες.

Σε ψήφισμα συμπαράστασης οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλουν με όποιον τρόπο κριθεί πρόσφορος από την εκπαιδευτική κοινότητα και την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης (Κ-Ι), για να ανακουφιστούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, οι συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης και της καθημερινότητας στην Κεφαλονιά.

Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν τόσο σε εκατοντάδες σπίτια όσο και σε δεκάδες δημόσια κτήρια, σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις  «αποκαλύπτουν την ανικανότητα και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού και των κυβερνήσεων να οργανώσουν την αντισεισμική προστασία και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές γενικά και να κινητοποιήσουν μέσα και πόρους, να διαμορφώσουν τα απαραίτητα σχέδια για την αντιμετώπισή τους».

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις κώφευαν στα επίμονα αιτήματα για συστηματικό αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων και άλλων κτηριακών υποδομών.

«Φτάνουμε να θεωρούμε μεγάλη τύχη που ο σεισμός έγινε Κυριακή με τα σχολεία κλειστά. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα είχε συμβεί σε διαφορετική περίπτωση, με τα σχολεία γεμάτα παιδιά στριμωγμένα σε 28άρια και 30άρια τμήματα, σε σχολικές εγκαταστάσεις με πολλά προβλήματα. Και μόνο ο αριθμός των σχολείων που έχουν κριθεί ακατάλληλα ή με πολλά προβλήματα είναι ενδεικτικός», επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Η Ομοσπονία τονίζει ότι μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είναι η λαϊκή κινητοποίηση και οργάνωση.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων και την αντιμετώπιση των πρώτων πιεστικών αναγκών για ασφαλή στέγαση – σίτιση και περίθαλψη υιοθετώντας όλα τα αιτήματα των λαϊκών οργανώσεων:

• Απαιτεί άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε να εξελιχθεί με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία, μακριά από εμβαλωματικές και πρόχειρες λύσεις. Ήδη έχουν γίνει προτάσεις από την ΕΛΜΕ Κ-Ι για το θέμα αυτό.
• Απαιτεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, σχετικά με την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ειδικό καθεστώς, που θα λαμβάνει υπόψη του τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στο νησί.
• Απαιτεί την άμεση και ριζική αποκατάσταση των σχολικών κτηρίων όπου αυτό είναι δυνατόν και την άμεση εκκίνηση της κατασκευής των νέων σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
• Καλεί όλους τους συναδέλφους, την εκπαιδευτική κοινότητα σε όλη τη χώρα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ Κ-Ι και τις λαϊκές οργανώσεις που έχουν συγκροτηθεί.
• Η ΟΛΜΕ θα στηρίξει και υλικά, σεισμοπαθείς συναδέλφους και μαθητές για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών, σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ Κ-Ι.
• Κλιμάκιο της ΟΛΜΕ θα βρεθεί στο νησί τις επόμενες ημέρες.