«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε, εκ μέρους του πρωθυπουργού, από την Κεφαλονιά, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως αρμόδιος για τον συντονισμό των δράσεων και πρόσθεσε ότι η διαχείριση της κρίσης θα γίνει με βάση τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και το γεγονός ότι έρχεται τουριστική περίοδος και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η εικόνα του νησιού και η καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ειδικότερα δήλωσε:

«Όλες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα της καταδρομικής επιχείρησης. Η καταδρομική επιχείρηση δεν είναι άλλη από εκείνη που γίνεται πολύ προγραμματισμένα, πολύ υπολογισμένα, πολύ μελετημένα, αλλά ακαριαία, πολύ γρήγορα και τελικώς αποτελεσματικά. Αυτό είναι η καταδρομική επιχείρηση. Όχι, δηλαδή, τσαπατσουλιές, όχι προχειροδουλειές, αλλά πολύ σίγουρες δουλειές με καλό αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει γνώση. Να έχουμε γνώση απαραίτητη του τι συμβαίνει εδώ, στον τόπο».

Ο υπουργός επισκέπτεται από το πρωί την Κεφαλονιά, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, σε μια προσπάθεια αποτίμησης της μέχρι τώρα κατάστασης και περαιτέρω συντονισμού και προγραμματισμού των δράσεων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στ. Σιμόπουλος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλος, ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων κ. Μακρής, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Α. Κατσανιώτης, ο αντιπρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βασιλάκος, ο πρόεδρος ΕΥΔΑΠ κ. Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος ΣΤΑΣΥ κ. Παπαθανάσης, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Κουρής, ο δήμαρχος Κεφαλληνίας κ. Παρίσης, εκπρόσωποι των ΤΑΣ, ΟΣΚ και ΥΑΣ, καθώς και εκπρόσωποι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε πρώτα από όλα να ενημερωθεί για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, φιλοξενίας των ανθρώπων και προσωρινής στέγασης, όπως επίσης ζήτησε ενημέρωση για την αποκατάσταση των άμεσων λειτουργιών του νησιού, που αφορούν στα σχολεία, στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα θέματα δημόσιας υγείας και στη συνέχεια ενημέρωση για ορισμένες δημόσιες υποδομές, που έχουν προβλήματα, όπως είναι το οδικό δίκτυο, το αεροδρόμιο, και το λιμάνι.

Ακολούθως ασχολήθηκε με το πιο κεντρικό ζήτημα, δηλαδή την αποκατάσταση των ζημιών. Τόνισε ότι ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα εξαιρετικά γενναία υπέρ των κατοίκων. 

«Ωστόσο», είπε, «θα μείνει στα χαρτιά, αν αυτή η πολιτική δεν μετατραπεί και δεν μεταφραστεί σε εξυπηρέτηση του κόσμου, που θα είναι ταχεία, αποτελεσματική και θα ικανοποιεί τους ανθρώπους». Το ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα και η ανακούφιση των ανθρώπων, άμεσα με όσο το δυνατό λιγότερη γραφειοκρατία, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση έναρξη του Δευτεροβάθμιου Μετασεισμικού Ελέγχου των κτισμάτων, προκειμένου να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος θα διενεργείται αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση από τους πολίτες. 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η λειτουργία Συντονιστικού Κέντρου στο Ληξούρι για την πιο συνολική παρακολούθηση των δράσεων. 

Όσον αφορά την ενημέρωση των κατοίκων της Κεφαλονιάς, αποφασίστηκε μια δέσμη ενεργειών. Αυτές είναι:

-η διανομή ενημερωτικών εντύπων προς τους πολίτες τα οποία θα παρέχουν με σαφήνεια πληροφορίες σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις οικονομικές ενισχύσεις

-η δημιουργία ειδικής ενημερωτικής πύλης στις ιστοσελίδες του Δήμου και της Περιφέρειας.

-Με σκοπό την άμεση παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων, τίθεται σε λειτουργία από το ΚΕΕΛΠΝΟ η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1135. 

Τις προσεχείς ημέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα για την αποκατάσταση των επιχειρήσεων.