current views are: 2

10 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση16:10

Η διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης για τις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων

Σε στήριξη των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια των ερχόμενων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Φεβρουαρίου στους Δικηγορικούς Συλλόγους της  χώρας καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ. 

Δημοσίευση 16:10’
αρθρο-newpost

Σε στήριξη των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια των ερχόμενων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Φεβρουαρίου στους Δικηγορικούς Συλλόγους της  χώρας καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ. 

Σε στήριξη των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια των ερχόμενων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Φεβρουαρίου στους Δικηγορικούς Συλλόγους της  χώρας καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ

Υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά είναι οι Άγγελος Βρεττός, Βασίλης Ματσιώρης και Λίνα Κροκίδη αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη της παράταξης  «οι δικηγορικές εκλογές του 2014 διεξάγονται σε συνθήκες πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες. Η ατέλειωτη λίστα αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα έχει διαμορφωθεί από την περίοδο της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90. Το 1998 οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων αυξήθηκαν κατά 40%, χωρίς καμία μάλιστα αντίδραση από τον τότε “αριστερό” πρόεδρο του ΔΣ Αθήνας Αντ. Ρουπακιώτη. Η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος προετοιμαζόταν από το 2000».

«Οι έννοιες “νομιμότητα”, “κράτος δικαίου”, “ισονομία”, “δημοκρατία”, “δικαιοσύνη”, με τις οποίες μας έχουν γαλουχήσει από το πρώτο έτος των σπουδών μας στη Νομική Σχολή, δεν είναι έννοιες ουδέτερες», αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» και προσθέτει:

«Σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα ισοδυναμούν με τη θέσπιση και εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που στερεί από τους ανθρώπους του μόχθου το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, στη δουλειά, στην Παιδεία, στην Υγεία και Πρόνοια, στην πρόσβαση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό».

Όπως εξηγεί η παράταξη του ΚΚΕ, «η αστική Δικαιοσύνη αξιοποιείται όλο και περισσότερο ως θεσμός επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής, τρομοκράτησης και καταστολής: Εισαγγελείς στέλνουν τα ΜΑΤ στα εργοστάσια για να φυλάνε τα κέρδη των βιομηχάνων, παραγγέλνουν εκατοντάδες τρομοκρατικές προκαταρκτικές εξετάσεις σε βάρος κάθε σχεδόν κινητοποίησης και διαμαρτυρίας και ασκούν ποινικές διώξεις σε βάρος αγωνιστών».

Όπως σημειώνει, «οι δικαστικές αποφάσεις, με λιγοστές φωτεινές εξαιρέσεις των κατώτερων κυρίως δικαστηρίων, νομιμοποιούν τα μνημόνια, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, καταδικάζουν εργάτες, συνδικαλιστές και λαϊκούς αγωνιστές, κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες». 

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα έχει γίνει πανάκριβη, σχεδόν αδύνατη. Το αστικό κράτος αφαιρεί την όποια δυνατότητα προστασίας των εργαζομένων και του λαού μέσα από τους θεσμούς του».

Στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» δηλώνει επίσης χαρακτηριστικά:

«Τέρμα πια στις συντεχνιακές αυταπάτες. Από την αντιλαϊκή επίθεση δεν εξαιρείται κανείς. “Ολοι για έναν κι ένας για όλους”. Αποκαλύπτουμε το χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων που, κάτω από την ομπρέλα της “ενιαίας επιστημονικής οργάνωσης”, κρύβουν την εντεινόμενη ταξική διαστρωμάτωση των δικηγόρων, καλλιεργούν την ταξική συνεργασία, συμβάλλουν στη θωράκιση των θεσμών του αστικού κράτους. Αναδεικνύουμε  την ανάγκη για νέες μορφές οργάνωσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά οξυμένα προβλήματά μας».

Κριτική ασκείται εξάλλου και στο νέο Κώδικα Δικηγόρων ο οποίος όπως αναφέρει «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», «αποτυπώνει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια, με τη λεγόμενη “απελευθέρωση” του δικηγορικού επαγγέλματος και την αναγνώριση των πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους σχολών τριετούς φοίτησης, κολεγίων, την κατάργηση των κατώτερων αμοιβών κ.λπ. Παράλληλα, εισήγαγε νέες, ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως: Ενιαίο ψηφοδέλτιο στις δικηγορικές εκλογές για συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη, περισσότερα εμπόδια για την εκλογή συμβούλων από τις μικρότερες παρατάξεις, υποβάθμιση των συλλογικών διαδικασιών και ειδικά της Γενικής Συνέλευσης, αυστηροποίηση των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων, επιδείνωση της θέσης των έμμισθων δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα, καμία κατοχύρωση δικαιωμάτων στους μισθωτούς δικηγόρους σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ασκεί κριτική στις άλλες παρατάξεις, αναφέροντας:

«Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις, που στηρίζονται – φανερά ή κρυφά, άμεσα ή έμμεσα – από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ή φοράνε το μοδάτο κουστούμι του “ανεξάρτητου” για να κρύψουν την εξάρτησή τους από την κυρίαρχη πολιτική, στήριξαν στην πραγματικότητα την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, συνέβαλαν στην υλοποίησή της. Προσπαθούν να κρύψουν τη βαθιά και εντεινόμενη ταξική διαστρωμάτωση που υπάρχει στους δικηγόρους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Καλλιεργούν συστηματικά την ταξική συνεργασία. Με τη στάση τους ευνοούν τους μεγαλοδικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες. Γι’ αυτό και χειροκρότησαν τα ενιαία ψηφοδέλτια στις δικηγορικές εκλογές. Γι’ αυτό “κάνουν τα στραβά μάτια” στο φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας των ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων, δεν καταδικάζουν ανοιχτά τους εργοδότες-δικηγόρους που απολύουν μισθωτούς και ασκούμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό και υπονόμευσαν τις συλλογικές διαδικασίες. Ακόμη κι όταν προκήρυξαν κάποιες αποχές, το έκαναν αποκλειστικά για την εκτόνωση των αντιδράσεων, με αιτήματα προκλητικά συντεχνιακά, χωρίς προετοιμασία και ενδιαφέρον για την επιτυχία τους».

Καταλήγοντας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καλεί τους δικηγόρους να την στηρίξουν και με την ψήφο τους και όπως σημειώνει, «είναι η παράταξη που δεν κρύβει την ταυτότητά της, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, δεν πλασάρει το προφίλ του δήθεν “ανεξάρτητου υπερκομματικού” υπερασπιστή των συμφερόντων όλων των δικηγόρων».


σχετικα αρθρα