Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Ο νέος «πονοκέφαλος» της ΕΛ.ΑΣ. ακούει στο όνομα Κώστας Σακκάς που μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Νίκο Μαζιώτη και την Πόλα Ρούπα αποτελούν το νέο ανοιχτό μέτωπο της τρομοκρατίας για την Αντιτρομοκρατική. Η εξαφάνιση του Κώστα Σακκά εγείρει νέα ερωτήματα και δημιουργεί ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δικαιοσύνης με την μεν Αστυνομία να δηλώνει ενοχλημένη και τις δικαστικές αρχές να βρίσκονται σε άμυνα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα χτες παραδέχτηκε ότι η Δικαιοσύνη έκανε λάθος στις περιπτώσεις κατηγορούμενων για τρομοκρατία, όπως Μαζιώτη, Ξηρό και Σακκά.

Παρά τις αστυνομικές έρευνες, μέχρι στιγμής άφαντος παραμένει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» Κώστας Σακκάς, αφού παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και δεν παρουσιάστηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Καμινίων.

Για πολλούς αξιωματικούς στην ΕΛ.ΑΣ, η φράση του Σακκά μετά το πρόσφατο δικαστήριο ότι «δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω στον Κορυδαλλό» θα έπρεπε να είχε προβληματίσει τη Δικαιοσύνη, η οποία «θα έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα σε τέτοιες περιπτώσεις».  Ωστόσο, για τους δικαστικούς κύκλους, και η αστυνομία φέρει ευθύνη καθώς δεν θα έπρεπε να τον «χάσει από τα μάτια της». Η ΕΛ.ΑΣ. από την πλευρά της «βλέπει» ότι ο Κώστας Σακκάς ακολουθεί τα… χνάρια του Χριστόδουλου Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη.

Ο 30χρονος κατηγορούμενος βρέθηκε στο εδώλιο στις 8 Ιανουαρίου, καθώς είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα, επειδή διανυκτέρευσε στο σπίτι φίλης του, γεγονός που κρίθηκε ως παραβίαση του όρου υποχρεωτικής διαμονής στη διεύθυνση που είχε δηλώσει.

Στο δικαστήριο ο Κώστας Σακκάς αθωώθηκε και δήλωσε ότι παρέμεινε στο σπίτι φίλης του και δεν επέστρεψε στο σπίτι του γιατί είχε πιει και αισθανόταν ζαλισμένος.

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας Έδρας του Αυτοφώρου ζήτησε ενοχή του κατηγορουμένου πλην όμως χαρακτήρισε «τυπικό» το αδίκημα.

Στις 16 Ιανουαρίου ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη ξανά γιατί αποτυπώματά του ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα που είχαν βρεθεί σε υπολείμματα βομβών κοντά στη γιάφκα του Χαλανδρίου και σε λίγες ημέρες θα γινόταν δίκη.

Η γιάφκα του Χαλανδρίου είχε εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2009. Τότε κάποιοι από τη γιάφκα είχαν πετάξει στα σκουπίδια υπολείμματα βομβών και στα οποία είχαν βρεθεί αποτυπώματα.

Η καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων στο Χαλάνδρι με τα αποτυπώματα του Κώστα Σακκά οφείλεται στο γεγονός πως το 2010 όταν είχε συλληφθεί ο Κώστας Σακκάς στη Νέα Σμύρνη είχε αρνηθεί να δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα, κάτι που το επέτρεπε η νομοθεσία τότε.

Τον τελευταίο χρόνο όμως αυτό είχε αλλάξει και όλοι όσοι συλλαμβάνονταν ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Έτσι όταν ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη εκ νέου για παραβίαση των περιοριστικών όρων, τότε αναγκάστηκε να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία και ταυτοποιήθηκαν με τη γιάφκα του Χαλανδρίου.

Ο Σακκάς είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2010 για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Είχε αφεθεί ελεύθερος τον Ιούλιο μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αφού παρέμενε προφυλακισμένος επί 31 μήνες, πέραν του νόμιμου ορίου, χωρίς να δικαστεί. Μάλιστα, είχε κάνει και απεργία πείνας επί 38 ημέρες.

Σε αντικατάσταση της κράτησης τού είχαν επιβληθεί εγγύηση 30.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, απαγόρευση συναναστροφής με συγκατηγορουμένους του, απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού Αττικής, υποχρεωτική εμφάνιση ανά τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα και υποχρεωτική διαμονή στη δηλωθείσα από αυτόν διεύθυνση κατοικίας.

Αθανασίου: Αστοχία της Δικαιοσύνης η παρέλευση του 18μηνου

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στο zoomnews, παραδέχθηκε πως υπήρχε λάθος της δικαιοσύνης στην υπόθεση Μαζιώτη και σε άλλες υποθέσεις, όπου η παρέλευση του 18μήνου οδήγησε στην αποφυλάκιση κατηγορουμένων.

Με αφορμή την απόδραση Ξηρού, δήλωσε πως θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών.

Αναφερόμενος δε στις τραγικές ελλείψεις της δικαιοσύνης, είπε πως αυτή υπολειτουργεί παρά τις προσπάθειες των δικαστικών και δήλωσε πως το υπουργείο πρόκειται να περάσει διάταξη ειδικού ποινικού τμήματος στην Αθήνα σε πρώτη φάση και στη Θεσσαλονίκη στη συνέχεια, με ικανό αριθμό δικαστών και εισαγγελέων ώστε να διευκολυνθεί η απονομή δικαιοσύνης σε μεγάλες υποθέσεις, που αφορούν την τρομοκρατία.