Γράφει η Έλενα Σιάνου 

Σήκωσε το «γάντι» η Δικαιοσύνη μετά τη δυσφορία που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, στο επακόλουθο της συνάντησης που είχαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς με τους προϊσταμένους των ΔΟΥ Αττικής. 

Ο Χάρης Θεοχάρης διέρρευσε πως οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ανέθεσαν τον έλεγχο φακέλων μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής στους προϊσταμένους μεγάλων εφοριών της χώρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε μαζί τους, παρακάμπτοντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που καταυτόν θα προκαλέσει καθυστερήσεις στον επιβαρημένο προγραμματισμό της γενικής γραμματείας Εσόδων για τον έλεγχο των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, αλλά και των υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής. Αυτό τον οδήγησε να θέσει το θέμα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δηλώνοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατη η τήρηση του προγράμματος ελέγχων από τις υπηρεσίες του. 

Οι πληροφορίες από ανώτερες δικαστικές πηγές αναφέρουν πως η συνάντηση με τους προϊσταμένους των εφοριών έγινε γιατί οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ήθελαν να ενημερωθούν για την πορεία των φορολογικών υποθέσεων, η οποία θεωρούν πως καθυστερεί σε υπερβολικό βαθμό. 

Καθυστερούν οι φορολογικοί έλεγχοι  

Υπάρχουν εκατοντάδες "ανοιχτές" δικογραφίες σε εκκρεμότητα για φορολογικά αδικήματα. Πρώτη και καλύτερη, η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, η ολοκλήρωση του ελέγχου της οποίας είναι για τη Δικαιοσύνη η πρώτη προτεραιότητα. 

Στόχος των Οικονομικών Εισαγγελέων είναι να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν οι περισσότεροι κατάλογοι που περιλαμβάνουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, τις οποίες οι ίδιοι είχαν ανοίξει με εισαγγελική παραγγελία και τωρα βλέπουν το Οικονομικό επιτελείο να αδυνατεί να τις φέρει σε πέρας. 

Το παίρνουν πάνω τους οι Εισαγγελείς  

Έτσι, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης αναλαμβάνει πλέον προσωπικά ελέγχους σε όλες τις εφορίες του νομού Αττικής, προκειμένου να 'τσουλήσει" το σύστημα. Οι κ.Αθανασίου και Δραγάτσης θα αξιοποιήσουν περισσότερο προσωπικό από τις εφορίες, λόγω των τεράστιων ελλείψεων του ΣΔΟΕ. 

Όσο για τις διαρροές περί "αμφίβολης νομιμότητας" των ενεργειών τους από το Υπουργείο Οικονομικών, στη Δικαιοσύνη μόνο ως αστείο το αντιμετωπίζουν, αφού τονίζουν ότι η κίνηση αυτή γίνεται εντός των αρμοδιοτήτων των οικονομικών εισαγγελέων καθώς αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκτέλεση των παραγγελιών τους και δεν συνιστά κανενός είδους παρέμβαση στο έργο των φορολογικών αρχών.