Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο κεκλεισμένων των θυρών προχωρά εντός της ημέρας ο δήμος Ωρωπού καθώς νέο... αλαλούμ με το ζήτημα των διοδίων έχει προκληθεί από ανακοίνωση της ιδιωτικής εταιρείας Νέα Οδός, που διαχειρίζεται τα διόδια.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι και δημοτικές αρχές του Ωρωπού βρίσκονται στα... κάγκελα για τη «δήθεν εξαίρεση των εξοχικών κατοικιών της περιοχής από την αύξηση των διοδίων, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοίδης». 

O δήμαρχος Ωρωπού, κ. Οικονομάκος  διευκρινίσε στο newpost ότι: «Οι κάτοικοι βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο αλαλούμ και στην προχειρότητα του υπουργείου για το τι πρόκειται να γίνει με τις αυξήσεις των διοδίων για όσους έχουν εξοχική κατοικία και σχέση με την περιοχή μας. Την ώρα που ο κ. Χρυσοχοίδης δεσμεύτηκε ότι από την αύξηση θα εξαιρεθούν και οι εξοχικές κατοικίες, η Νέα Οδός βγάζει ανακοίνωση για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι κάτοικοι για το Fast Pass και ζητά εκκαθαριστικά σημειώματα για τη μόνιμη κατοικία χωρίς να αναφέρει πουθένα τα εξοχικά». 

Μάλιστα η εταιρεία στην πρώτη ανακοίνωσή της ανέφερε «Η διαδικασία εγγραφής των μονίμων κατοίκων στο ειδικό εκπτωτικό πρόγραμμα Fast Pass  Oropos, θα πραγματοποιείται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) του  Δήμου Ωρωπού, στα οποία θα βρίσκονται υπάλληλοι της Νέας Οδού για να εξυπηρετήσουν  τους ενδιαφερόμενους». 

Ο δήμος και οι κάτοικοι αμέσως αντέδρασαν τονίζοντας ότι « η χρήση πομποδεκτών για μειωμένες τιμές δε λύνει κανένα πρόβλημα, αφού οι δημότες μας θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια μέχρι χθες διόδια και οι επισκέπτες του Δήμου μας θα επιβαρύνονται με τις νέες αυξήσεις, κάτι που μας οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό. Θεωρούμε απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην του Δήμου και χωρίς την έγκριση της ΔΟΛ ΚΕΠ του Υπουργείου Εσωτερικών για χρήση των γραφείων των ΚΕΠ από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας.

Είναι απαράδεκτο και ακατανόητο να πετάμε το μπαλάκι στους πολίτες για να λύσουν το πρόβλημα και την αδικία που άλλοι μεθοδευμένα οργάνωσαν. Λυπούμαστε για ακόμη μια φορά που ο κ. Χρυσοχοϊδής ή δεν διάβασε ή δεν άκουσε ή δεν είδε τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και δίνει το δικαίωμα στην οποιαδήποτε εταιρεία να εμπαίζει τους συμπολίτες μας. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων συνδημοτών μας».

Μετά τις αντιδράσεις, σύμφωνα με τον δήμο Ωρωπού, η εταιρεία άλλαξε την ανακοίνωσή της και προέβη σε νέες διευκρίνισεις όπου σημειώνει ότι «Η Νέα Οδός, ενημερώνει ότι λόγω διαδικαστικών θεμάτων και με στόχο την εξυπηρέτηση  των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Ωρωπού, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο Σημείο Εξυπηρέτησης Πελατών της  εταιρίας, για την εγγραφή τους στο ειδικό εκπτωτικό πρόγραμμα Fast Pass Oropos.  Το Σημείο Εξυπηρέτησης Πελατών βρίσκεται στο σταθμό διοδίων Αφιδνών, στο ρεύμα  προς Λαμία».

Ωστόσο, ο κ. Οικονομάκος, δηλώνει ιδιαίτερα ενοχλημένος από την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό  ζήτημα, όπως τα διόδια της περιοχής τα οποία είναι οκτώ και οι τιμές πριν ακόμα τις αυξήσεις αβάσταχτες. Μάλιστα, την Κυριακή οι δημοτικές αρχές με τους κατοίκους θα προχωρήσουν σε κινητοποίησεις και συγκεντρώσεις στα διόδια, αν αυτό αποφασιστεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.