Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη
 
Μόνο τον αέρα που αναπνέουμε δεν θα καταγράφει πλέον ο «μεγάλος αδελφός» της Εφορίας ο οποίος θα συνεχίσει το έργο  που άρχισε πέρυσι και μάλιστα με αυξημένες δυνατότητες. 
 
Στο μικροσκόπιο της Εφορίας μπαίνουν πλέον εκτός από όλες τις τραπεζικές συναλλαγές όλες οι δαπάνες για την υγεία, την ιδιωτική ασφάλιση, την εκπαίδευση, και τους λογαριασμούς. 
 
Όπως επισημαίνει στο newpost.gr ο φοροτεχνικός Ήλιας Χατζηγεωργίου ουσιαστικά οι οικονομικές αρχές της χώρας θα γνωρίζουν πλέον «τι ξοδεύει ο κάθε Έλληνας» και εξηγεί πως μέσα από αυτό το σύστημα επιδιώκουν να πιάσουν τους φοροφυγάδες, όσων δηλαδή τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα. 
 
Επιπλέον το κράτος δημιουργεί μια τεράστια και πλούσια βάση δεδομένων για όλους τους πολίτες, όπου θα καταγράφονται όλες οι οικονομικές συναλλαγές τους και έτσι θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις οικονομικές δραστηριότητές τους σε βάθος χρόνου. 
 
Έτσι, οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν τις κινήσεις λογαριασμών και καρτών, τα εμβάσματα και τις καταθέσεις.
 
Επίσης τα ιδιωτικά θεραπευτήρια  θα αποστέλλουν στοιχεία με ιατρικές πράξεις. Από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια εξαιρούνται τα θεραπευτήρια ψυχικής υγείας και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα κέντρα πλαστικής χειρουργικής
 
Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, διαβιβάζουν τα ποσά των διδάκτρων αλλά και πληρωμών για πρόσθετες παροχές (μεταφορά μαθητών, διατροφή, κλπ) ανά ημερολογιακό έτος. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν και τεκμήριο διαβίωσης οπότε θα υπάρχει και η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων εκ μέρους της εφορίας. 
 
Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται και τα ιδιωτικά  εκπαιδευτήρια που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα ως Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Ιδιωτικά ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Ινστιτούτα Σπουδών, επαγγελματικές και τεχνικές σχολές. 
 
Στην ίδια λογική συμπεριλαμβάνονται και η σταθερή και κινητή τηλεφωνία το ίντερνετ αλλά και οι δαπάνες για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί πως ανάμεσα στα στοιχεία που πρέπει να αποστείλει η ΕΥΔΑΠ εκτός από το κόστος ύδρευσης θα πρέπει να αποστέλλει και τα κυβικά κατανάλωσης για τον κάθε χρήστη!