current views are: 3

14 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση08:52

Απίστευτες καταγγελίες για το «έργο φάντασμα» της Ρόδου από μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ

Η υπόθεση των ακολουθούμενων πρακτικών αλλά και της νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης έργων εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της ΔΕΗ έχει αναχθεί πλέον σε μείζονος πολιτικής σημασίας ζήτημα.

Δημοσίευση 08:52’
αρθρο-newpost

Η υπόθεση των ακολουθούμενων πρακτικών αλλά και της νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης έργων εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της ΔΕΗ έχει αναχθεί πλέον σε μείζονος πολιτικής σημασίας ζήτημα.

Γράφει ο Τάκης Χατζής 

Η υπόθεση των ακολουθούμενων πρακτικών αλλά και της νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης έργων εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της ΔΕΗ έχει αναχθεί πλέον σε μείζονος πολιτικής σημασίας ζήτημα. Γιατί οι εισαγγελικές αρχές της χώρας έχουν ασκήσει σειρά ποινικών διώξεων σε βάρος των εκάστοτε διοικούντων τον μονοπωλιακό οργανισμό. Είναι πασίδηλο ότι δεν μπορεί κανένας πλέον να μιλάει για μεμονωμένα περιστατικά. Κατά συνέπεια όλο το βάρος μεταφέρεται στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να δώσει απάντηση και να λύσει το πρόβλημα. 

Αυτό που λογικά αναμένεται -όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες-  είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της διοικητικής λειτουργίας της ΔΕΗ.

Εξόχως χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ανάθεσης του έργου της Ρόδου όταν πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν ο κ. Αθανασόπουλος. 

Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2009 είχε καταγγείλει το έργο- «φάντασμα» της ΔΕΗ στη Ρόδο το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Γιάννης Τσαρούχας, θέμα που έφερε πρώτο στη δημοσιότητα το newpost.gr και προκάλεσε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος υπηρεσιακών παραγόντων της Επιχείρησης. 

Σχετικά με το έργο της κατασκευής του νέου εργοστασίου της εταιρείας στη νότια Ρόδο, από το «ναυάγιο» του οποίου ζημιώθηκε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ η δημόσια επιχείρηση και κατ’ επέκταση οι πολίτες, ο κ. Τσαρούχας είχε προειδοποιήσει στο ΔΣ της 2ας Απριλίου του 2009 για «αυξημένο τίμημα». 

«Η άποψη μου είναι ότι το τίμημα είναι αυξημένο. Για αυτό και πρότεινα στο ΔΣ να εξουσιοδοτηθεί επιτροπή που θα κάνει διαπραγματεύσεις για περαιτέρω μείωση του τιμήματος. Επειδή αυτό δεν έγινε αποδεκτό αναγκάστηκα να καταψηφίσω για λόγους υψηλού τιμήματος και όχι αμφισβήτησης του μειοδότη» σημείωνε. 

Υπενθυμίζεται ότι η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Σοφία- Μαρία Βαΐτση, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία, το συνολικό ύψος της οποίας, σύμφωνα με τη δικογραφία, ανέρχεται σε 74 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίωξη στρέφεται εναντίον των Τάκη Αθανασόπουλου και και Αρθούρου Ζερβού πρώην και νυν πρόεδρων και διευθυνόντων συμβούλων της ΔΕΗ, καθώς και τεσσάρων μελών του συμβουλίου της εταιρείας που έλαβαν την απόφαση ανάθεσης του έργου ενώ δίωξη ασκήθηκε και στον σημερινό Πρόεδρο της ΔΕΗ ο οποίος φέρεται να είναι για μία ακόμη φορά θύμα των πράξεων και παραλείψεων της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΗ η οποία φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο για την νομιμότητα διαφόρων συμπληρωμάτων της σύμβασης που οδήγησαν σε πληρωμές πολλών εκατομμυρίων ευρώ την στιγμή που δεν είχε καν εξασφαλιστεί το οικόπεδο στο οποίο θα χτιζόταν ο Σταθμός και η σχετική οικοδομική άδεια και μάλιστα με υπαιτιότητα της ίδιας της Νομικής Υπηρεσίας!!!