Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Σοκάρουν οι καταγγελίες εργαζομένων της Praktiker για ψυχολογικές πιέσεις εις βάρος των εργαζομένων με «όπλο» την ανεργία που περιμένει όσους απολυθούν. Οι καταγγελίες έρχονται στον... απόηχο της αυτοκτονίας ενός υπαλλήλου της Praktiker έπειτα από την υπογραφή της παραίτησής του.

Η  αυτοκτονία ενός 49χρονου υπαλλήλου στο κατάστημα της Praktiker στο Αιγάλεω, ο οποίος εργαζόταν επί 12 συναπτά έτη στην εταιρεία ως πωλητής φέρνει στο φως καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στην Praktiker για περίεργη «παραίτηση» στην οποία εξαναγκάστηκε ο αυτόχειρας.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι μιας υπόθεσης που ερευνά η Αστυνομία και αφορά στην αυτοκτονία του 49χρονου πωλητή, που σύμφωνα με καταγγελίες των συναδέλφων του και του Σωματείου Εργαζομένων στην Praktiker, εξαναγκάστηκε από την εταιρεία να δηλώσει παραίτηση έπειτα από υποτιθέμενη κλοπή που διέπραξε. «Υποψιαζόμαστε ότι τον χτύπησαν σε κάποια ευαίσθητη χορδή της αξιοπρέπειάς του και υπέγραψε την παραίτησή του διότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αφήσει την δουλειά του» δηλώνει στο newpost, ο συνάδελφος και γ.γ. του Σωματείου κ. Κώστας Διαμαντής.

«Τον βρήκαν οι σεκιούριτι με ένα ανοιχτό εμπόρευμα στα χέρια μέσα στο κατάστημα που εργαζόταν και τον κατηγόρησαν ότι είχε σκοπό να κλέψει το περιεχόμενό του. Στη συνέχεια τον κάλεσαν από τη διεύθυνση και... παραιτήθηκε, αντί να απολυθεί» δηλώνει στο newpost, ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στην Praktiker Ελλάδος, Μάκης Τσεκούρας. Ο κ. Τσεκούρας επισημαίνει ότι ο 49χρονος αυτόχειρας είχε υπογράψει νέα σύμβαση με μείωση μισθού 7%, τρεις μόλις ημέρες πριν κατηγορηθεί. «Και τίθεται λοιπόν το ερώτημα, Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει υπογράψει μείωση μισθού και δέχεται όλα όσα επιβάλλει η εταιρεία, μετά να παραιτείται; Η αυτοκτονία του συναδέλφου μας εγείρει ερωτήματα και ερευνάται από το Α.Τ. Κορυδαλλού» εξηγεί ο κ. Τσεκούρας. 

Την ίδια ημέρα που ο αυτόχειρας κατηγορείται για κλοπή, υπογράφει την παραίτησή του και δύο ημέρες μετά προχωρά στο απονενοημένο διάβημα μέσα στο σπίτι του φτιάχνοντας μια ειδική κατασκευή για να απαγχονιστεί. «Ήταν έντιμος και συνεπής στη δουλειά του όσο τον γνώριζα. Η συγκεκριμένη δουλειά για εκείνον ήταν όλη του ζωή, συντηρούσε τον ίδιο και τα δυο του αδέρφια που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένεις. Συχνά έλεγε, «θα αυτοκτονήσω αν με διώξουν», επειδή είχε πραγματικά ανάγκη τη δουλειά και η εταιρεία το γνώριζε αυτό» σημειώνει ο κ. Τσεκούρας.

Στην πραγματικότητα, ο 49χρονος πωλητής συντηρούσε και πλήρωνε τα έξοδα για τα φάρμακα της αδερφής του που είναι καρκινοπαθής στο τελευταίο στάδιο και τον αδερφό του που είναι παραπληγικός, ενώ δεν είχε άλλα συγγενικά πρόσωπα. Η κηδεία του 49χρονου έγινε με έξοδα του Σωματείου Εργαζομένων.

Φόβος στους υπαλλήλους

«Συγκλονισμένοι και ταυτόχρονα... φοβισμένοι είναι οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα της Praktiker καθώς το κλίμα είναι βαρύ ενώ δέχονται πιέσεις με το επιχείρημα ότι, «σας περιμένει ανεργία για το υπόλοιπο της ζωής σας αν απολυθείτε», για να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις» λέει ο κ. Διαμαντής. Παράλληλα, σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι καταγγελίες ότι η εταιρεία δίνει μπόνους σε εργαζομένους- σεκιούριτι που «εντοπίζουν» κλοπές πελατών έναντι 50 ευρώ και εργαζομένων έναντι 300 ευρώ!

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης την Praktiker Hellas με πρόσφατη ανακοίνωσή τους για τις αντεργατικές πρακτικές, όταν η μητρική Praktiker Γερμανίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και υψηλών χρεών. Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε σε μονομερή μείωση μισθών κατά 7%, στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με την προβλεπόμενη μείωση.

Praktiker: Για προσωπικούς λόγους η παραίτηση- Δεν γνωρίζαμε για τα οικογενειακά προβλήματα 

Αρνείται τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι εργαζόμενοι η εταιρεία Praktiker. Σε επικοινωνία του newpost με το Γραφείο Τύπου, η εταιρεία επιμένει στην οικειοθελή παραίτηση του 49χρονου για προσωπικούς λόγους στη 1 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία δηλώνει ότι ο 49χρονος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την παραίτησή του, ενώ επισημαίνεται ότι ούτε η εταιρεία ούτε η διεύθυνση του καταστήματος στο Αιγάλεω γνώριζε για τα προβλήματα ασθένειας της αδερφής και του αδερφού του εκλιπώντα.