Σε διψήφια ποσοστά κινήθηκε το 2013 η μείωση των ανθρωποκτονιών και των ληστειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σημαντικός ήταν και ο περιορισμός της εισόδου μεταναστών στην χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μέγεθος των συλλήψεων για οικονομικά εγκλήματα, καθώς συνολικά 3.072 άτομα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2012, οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν σε ποσοστό 11,9%, οι ληστείες κατά 17,9%, οι κλοπές - διαρρήξεις κατά 15,2% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 7,6%

Στην Αττική, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι ληστείες μειώθηκαν σε ποσοστό 17,4%, οι κλοπές - διαρρήξεις κατά 17,1% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 8,7%.

Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε το 2013 2.643 περισσότερες υποθέσεις περί όπλων (57,7%), 1.172 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων (25,3%) και 537 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου (64,8%).

Ληστείες

Σε ότι αφορά τις ληστείες, οι οποίες είχαν εξελιχθεί σε μάστιγα το 2012, παρουσιάζεται αξιοσημείωτη μείωση που αγγίζει το 18%. Έμφαση δίνεται κυρίως στις ληστείες εντός οικιών, που μειώθηκαν από  1.191 το 2012 σε 946 το 2013 (245 λιγότερες).

Παράνομη μετανάστευση

Στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης το 2013 συνελήφθησαν 43.002 άτομα να εισέρχονται ή να διαμένουν παράνομα στη χώρα μας. Σημαντική μείωση σε ποσοστό 96,3% παρουσιάστηκε στις συλλήψεις εισερχόμενων παράνομων μεταναστών από τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα (Έβρος) λόγω της εφαρμογής του σχεδίου «ΑΣΠΙΔΑ». Ειδικότερα συνελήφθησαν 1.109 παράνομοι μετανάστες έναντι 30.433 το 2012.

Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης καθημερινά απασχολούνται περίπου 15.000 αστυνομικοί. Επιπλέον, το 2013 αυξήθηκαν σε ποσοστό 18,4% οι επιστροφές μη νομίμων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Φοροδιαφυγή

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα όλων των διαβαθμίσεων. Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν 1.499 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα όπως ενεχυροδανειστήρια, εμπορίας παλαιών μετάλλων (scrap) κ.λπ., ενώ σχηματίσθηκαν 240 δικογραφίες, σε τριάντα 30 από τις οποίες ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Περαιώθηκαν ακόμα 19 δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Συνολικά, η υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες συνέλαβαν 3.072 άτομα για οφειλές στο Δημόσιο, που ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια & 947 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Η Οικονομική Αστυνομία διαχειρίστηκε ακόμα 443 υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων διευθετήθηκαν βεβαιωμένα χρέη συνολικού ύψους περίπου 455 εκατομμυρίων ευρώ. Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εξαρθρώθηκαν πέντε εγκληματικές οργανώσεις.

Δένδιας: Ένα τεράστιο επίτευγμα

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν  για τη μεγάλη μείωση της εγκληματικότητας κατά το 2013.

«Η μεγάλη μείωση στα ποσοστά της εγκληματικότητας για το σύνολο του 2013, στα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά ότι σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας η Ελληνική Αστυνομία προσφέρει μέγιστο έργο στην προστασία της ζωής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας του πολίτη.

Δεδομένων των συνθηκών πρόκειται, στην κυριολεξία, για ένα τεράστιο επίτευγμα, το οποίο αποτελεί και μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τη δημιουργία μίας αποτελεσματικής και σύγχρονης Αστυνομίας, με το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Για τον ίδιο λόγο, επιθυμώ από καρδιάς να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας για το εξαιρετικά κρίσιμο έργο που επιτελούν και το συναίσθημα προσήλωσης στο καθήκον που τους διακρίνει. Η συμβολή τους στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της πατρίδας μας είναι ανεκτίμητη».