Ο Έλληνας είναι ανασφάλιστος και εκτεθειμένος κοινωνικά και οικονομικά στους κινδύνους. Κι αυτό είναι επικίνδυνο, όπως έδειξαν και οι πρόσφατοι σεισμοί στην Κεφαλονιά, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό των κτιρίων ήταν ασφαλισμένο (μοιάζει να είναι περίπου 10%).

Αυτό αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλ. Σαρρηγεωργίου, στην εκδήλωση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης με θέμα: «Η εποπτεία Εγγυητής της Αξιοπιστίας της Ασφαλιστικής Αγοράς».

Αναδείχθηκε από τον κ. Σαρρηγεωργίου, το θέμα της αναγνώρισης του ευρύτερου ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη συμπληρωματική αποταμίευση και η άμεση προώθηση της συνολικής αναδόμησης του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των κεφαλαιοποιητικών επαγγελματικών ασφαλίσεων του δεύτερου Πυλώνα, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, σε ένα βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο όπως έχει γίνει σε τόσες άλλες χώρες.

Επίσης, σχολίασε σχετικά με τις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει σε συντάξεις και υγεία: Ο Έλληνας σήμερα ευτυχώς ζει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το 1970 ήταν 72 έτη ενώ η μέση ηλικία συνταξιοδότησης περίπου 67 έτη, δηλαδή η Πολιτεία έπρεπε να χρηματοδοτήσει πέντε συντάξιμα χρόνια. Το 2011 με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης έχουμε να χρηματοδοτήσουμε υπερπολλαπλάσια συντάξιμα χρόνια για την ακρίβεια 17, αντί για 5, από έναν οικονομικά ασθενέστερο (λόγω κρίσης) και αριθμητικά μικρότερο (λόγω ανεργίας και αναστροφής της δημογραφικής πυραμίδας) πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα το επίπεδο ζωής που περιμένει να έχει αυτός που θα βγει στη σύνταξη είναι σίγουρα σημαντικά υψηλότερο απ' ό,τι στο παρελθόν.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσώπησε την κυβέρνηση και απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος στις αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης και στην ένταση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ιδιωτική ασφάλιση έχει ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Η Τράπεζα της Ελλάδος χτίζει ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας αλλά και ο ίδιος ο κλάδος θα πρέπει να φροντίζει για την αξιοπιστία του.

Στον χαιρετισμό του ο Γ. Σταθάκης, βουλευτής, Επικεφαλής Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να παραμείνει ο βασικός πυλώνας για τις συντάξεις και την υγεία. Αναφερόμενος στην ασφαλιστική αγορά υπογράμμισε πως η αξιοπιστία είναι αφετηρία για τη σημαντική ανάκαμψή της στο μέλλον, ανάκαμψη που θα έρθει με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίζει την αξιοπιστία τής ασφαλιστικής αγοράς μέσω του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

Ο επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής, Γκαμπριέλ Μπερναρντίνο (Gabriel Bernardino), πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), υπεύθυνος για το συντονισμό των εποπτικών αρχών των ασφαλιστικών αγορών και των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων της Ευρώπης, στην ομιλία του ανέφερε πως μια σταθερή και αξιόπιστη ασφαλιστική αγορά έχει καθοριστικό σταθεροποιητικό ρόλο στην οικονομία. Το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και η εποπτεία διασφαλίζουν ακριβώς αυτή τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της αγοράς, είπε.

Ο κ. Bernardino εξέφρασε την άποψη ότι η ασφάλιση είναι μια οικονομική δραστηριότητα με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αυξανόμενη ανάγκη προγραμμάτων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των συνταξιοδοτικών κρατικών παροχών. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Μπερναρντίνο τόνισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει σε εποπτικό επίπεδο και τον καθοριστικό ρόλο της εθνικής Εποπτικής Αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ενίσχυσε την ποιότητα του εποπτικού ελέγχου και την προστασία των ασφαλισμένων.